„Klubrádió
A lényeg

Koholmánynak nevezte a Városháza-ügyet az ingatlanközvetítő

21/12/2021 17:52

| Szerző: Klubrádió

Először szólalt meg a közvetítő, Berki Zsolt, akit a Városháza állítólagos eladási ügyében kiszivárgott videókban kulcsembernek tartanak. Szerinte az egész Városháza-gate koholmány.

Levélben válaszolt Berki Zsolt ingatlanközvetítő a Városháza-ügyet vizsgáló fővárosi vizsgálóbizottságnak az ügyben játszott szerepéről – írja a Telex.

A közvetítő reagált Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetőjének csütörtöki beszédére, amelyben egy levelet olvasott fel, amelyben az állt, hogy 2021 májusában meghívták a BVFK (Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.) irodájába egy a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza épülete is 40 milliárd forintos ajánlati árral. 

Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

A jelen levő ingatlanbefektetőt érdekelte az ingatlan, ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítő 10 százalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén „testre szabottan” történik – mondta Láng Zsolt.

A vizsgálóbizottság december 20-i ülésén kiderült, hogy a meg nem nevezett ingatlanfejlesztő Bodnár Dezső ingatlanos tanácsadó, aki szóban is megerősítette mindazt, amit még névtelenként a felolvasott levelében leírt. A levélben foglaltak egyébként szinte teljes egészében ismertek voltak az úgynevezett Anonymus maszkos szivárogtató videóban elhangzottakból. Berki Zsolt részben erre reagálva írta meg levelét a bizottságnak.

Berki szerint koholmány az egész ügylet

A levél szerint a Láng Zsolt által felolvasott levél állításai „minden valóságalapot nélkülöző erőltetett, aljas koholmányok”. Berki hozzáteszi, hogy amennyiben valóban létezik „az állítólagos komoly befektető-vevő, aki az állítólagos tanácsadói díj miatt állt el a vételi szándéknyilatkozat megtételétől, amely állítólagosan 40 Mrd. forintról szólt”, akkor azt üzeni neki, hogy a vételi szándéknyilatkozatát fedezeti igazolással mellékelve juttassa el a Fővárosi Közgyűléshez, valamint tárják azt a vizsgálóbizottság elé.

Berki továbbá kéri Láng Zsoltot, hogy adja át üzenetét az állítólagos befektetőnek, miszerint "amekkora összeget reálisnak tart vagy reálisnak gondol a tanácsadói díj megfizetésére, azt adomány jogcímén juttassa el a Fóti Gyermekváros és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére". Szerinte, ha ezt a befektető megteszi, abban az esetben nem volt blöff a Láng Zsolt által felolvasott levél. Végül Berki hozzáteszi: szerinte lehetséges, hogy Láng Zsoltot aljas, csalárd módon rászedték.

A bizottsági elnök összes további, az ügy részleteire vonatkozó kérdésére Berkinek az a válasza, hogy mivel a rendőrség nyomozást rendelt el, a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjában nyilatkozni.

Soproni Tamás kérdéseire, miszerint kiket ismer, Berki így válaszol:

  • Tarlós István volt főpolgármestert nem ismeri.
  • Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettest ismeri, 2016-ban vagy 2017-ben ismerte meg. Ha jól emlékszik, Csomós Miklós volt Fidesz frakcióigazgató által. Csomós Miklós urat tisztességes, becsületes embernek ismerte meg. Bagdy Gábor urat tisztességes, becsületes embernek ismerte meg, és annak is tartja.
  • Barts J. Balázst, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatóját, ha jól emlékszik, 2017-ben ismerte meg. Őt is becsületes, tisztességes embernek tartja.
  • Karácsony Gergely főpolgármestert nem ismeri.
  • Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest nem ismeri.