„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vásárhelyi Mária: Kinek lesz jobb attól, hogy kivonul innen a Soros-alapítvány?

15/08/2023 20:18

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Van-e egyetlen olyan magyar állampolgár, akinek jobb lett az élete attól, hogy a kormány elüldözte Magyarországról a Nyílt Társadalom Alapítványok által fenntartott CEU-t? – tette fel a szónoki kérdést Vásárhelyi Mária szociológus azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a Soros-alapítványok átrajzolják az európai működési rendszerüket. Vásárhelyi a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy az autoriter berendezkedésű államok Putyintól kezdve, Miloševićen át, egészen Orbánig üldözték és üldözik a Soros-alapítványokat.

2023. augusztus 15. Megbeszéljük-részlet (2023.08.15.) Vásárhelyi Mária
17:50
00:00

Nehéz feladat volna felsorolni mindazokat a támogatási tevékenységeket, amiket az 1993-as alapítása óta a Soros-alapítványokhoz kötődnek a zárt társadalmakkal szemben a nyíltak megteremtésének segítése terén. Vásárhelyi Mária szociológus nagy vonalakban vázolta fel a Nyílt Társadalom Alapítványok tevékenységét az iskolatej programtól kezdve, a romák társadalmi felzárkóztatásán át, egészen az utólag visszájára elsülő Fidesz finanszírozásáig.

A '90-es évek elején a Tusnádfürdői Szabadegyetem és Tábor megszervezése is részben a Soros Alapítványnak volt köszönhető. Ezt a rendezvényt mai úgy ismerjük, hogy Tusványos – emlékeztetett Vásárhelyi. Továbbá a Századvég Kiadó is részesült a Nyílt Társadalom támogatásából: "édesapám könyvtárában sorakoznak azok a könyvek, amelyekben Schmidt Mária, Orbán Viktor, Szájer József köszönetet mondanak a Soros-alapítványnak a támogatásért" – tette hozzá.

Ugyanakkor számos más országban is üldözik a Soros-alapítványokat: az Egyesült Államokban Trump és a republikánusok, Oroszországban Putyin, Izraelben pedig az ultaortodox fordulat utáni már-már antiszemitának nevezik – sorolta Vásárhelyi. Hozzátette, ezekben a példákban mind közös, hogy egy autoriter vezető félti a hatalmát a demokratikus törekvéseket végrehajtó Soros-alapítványoktól.

"Mind-mind teljesen öncélú és kizárólag a hatalmi kontroll és önkény kifejeződései anélkül, hogy ezek bármilyen szinten szolgálnák a magyar társadalom érdekeit, pontosan ellentétesek mindazzal, ami ennek a társadalomnak az érdeke" – értékelte Vásárhelyi a magyar példát. 

A CEU Magyarországról való elüldözésének nyilvánvaló kárvallottjai az egyetem hallgatói és oktatói, de "vajon van-e olyan magyar állampolgár, akinek jobb lett az élete attól, hogy innen elüldözték a legszínvonalasabb felsőoktatási intézményt?" – fogalmazott Vásárhelyi Mária.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú vásárhelyi Máriával
2023. augusztus 15., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György