„Támogassa
A lényeg

Orbán Balázs: Messze vagyunk még attól, hogy az utolsó Soros-katona is elhagyja az országot

14/08/2023 16:10

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs is reagált a hírre, miszerint kivonulnak az Európai Unióból a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations - OSF).

Orbán Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, a magyaroknak történelmi tapasztalataik vannak az ilyen kérdésekről. Ezért csak akkor hiszik el, hogy távoznak a megszállók, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Magyarországot és Európát. Ez azonban még messze van – tette hozzá.

A Soros György által alapított OSF azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amikkel az alapítványaik is foglalkoznak, ezért ezentúl a világ más pontjaira fókuszálnak, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

Múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet levelet kapott az intézménytől, amely részesül a Nyílt Társadalom Alapítványai támogatásából, a magyar partnerszervezetek ebből értesülhettek arról, hogy a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át a forrásait.

Az alapítvány Budapestről már 2018-ban távozott. Berlinbe tette át a székhelyét.