„Támogassa
A lényeg

Cáfolják a Soros-alapítványok, hogy kivonulnának az EU-ból

14/08/2023 17:08

| Szerző: Klubrádió

A támogatásaikból ugyanakkor így is visszavesznek.

A korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem vonulnak ki teljesen az Európai Unióból a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations). Az OSF a hvg.hu megkeresésére elárulta, csupán újraszervezik a munkájukat, új működési modellre állnak át, ami érinti a demokrácia, az emberi jogok és a klímaváltozás területét is.

Alissa Sadler, az OSF szóvivője a lapnak azt nyilatkozta: továbbra is Európa-szerte támogatni fogják a civil szervezeteket, ideértve az EU külügyeivel foglalkozó csoportokat is, valamint fenntartják az európai roma közösségeknek folyósított támogatásaikat is. Emellett továbbra is támogatni fogják az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban – az utóbbiakat azonban főleg Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon, nemzeti alapítványaikon keresztül.

"Évek óta zajlik az átalakítás a Nyílt Társadalom Alapítványokban. Az, hogy az alapítványok átszervezik működésüket és bizonyos támogatási formáikat valószínűleg megszütnetik, nem érhetett nagy meglepetésként senkit" – mondta a hvg.hu-nak több olyan magyarországi civil szervezet vezetője is, akik részesültek a Soros-alapítványok támogatásaiból.

A Soros-féle alapítvány különböző programokon keresztül több magyar médiumot is támogatott az elmúlt évtizedekben. Ilyen volt például az Átlátszó nevű oknyomozó portál, amelynek alapító-főszerkesztője, Bodoky Tamás azt mondta a Klubrádiónak, nem érte őket felkészületlenül a hír.

2023. augusztus 14. A lényeg (2023.08.14.) Bodoky Tamás a Soros-alapítványok EU-s kivonulásáról
00:58
00:00

A téves kommunikáció abból adódhatott, hogy a OSF által támogatott magyar civil szervezeteknek augusztus 11-én elküldött levelükből a legtöbben azt olvasták ki, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok teljesen kivonul az Európai Unió területéről.

A támogatott szervezeteknek címzett levelet a magyar sajtóban először a Szabad Európa mutatta be, a levél azonban eljutott a 444-hez is, ők több részletet publikáltak belőle. A dokumentumot sajtóhírek szerint három olyan vezető írta, akinek rálátása van az alapítványok belső működésére. Ebben azt írták, hogy "az új stratégiai irányvonal az Európai Unión belül végzett munkájuk döntő részének felfüggesztését illetve megszüntetését jelenti, miután a szervezet a világ más területeire csoportosítja át legfőbb erőforrásait."

A kormányoldalról csak Orbán Balázs szólt hozzá röviden a kivonulás híréhez:  "csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…"