„Klubrádió
A lényeg

Tusványos: már 2040-ig vannak tervei Orbánnak

22/07/2023 11:00

| Szerző: Klubrádió

Ha mindent jól csinál a kormány, akkor Orbán Viktor szerint a jövő évi tusványosi fesztiválon már a 2030 és 2040 közötti tervekről is beszélhet. A miniszterelnök tusnádfürdői beszédében szokása szerint ostorozta a szerinte "gazdag és gyenge" EU-t, "LMBTQ-hadjáratról", migrációról és lakosságcseréről, valamint Kína felemelkedéséről és az Egyesült Államok visszaeséséről beszélt.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn azt mondta, a román külügy megmondta neki, miről beszélhet és miről nem. Ezek között említette a "létező romániai területi egységeket", amire úgy reagált: valószínűleg Erdélyre és Székelyföldre gondoltak. „Mi sosem mondtuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – fogalmazott.

Az USA lett, Kína van

Ezután nagy kitekintésbe kezdett. A világ erőegyensúlya elmozdult, ennek a következményeit nyögjük most – mondta a miniszterelnök, aki hosszan beszélt Kínáról, amely szerinte „van”, egy ötezer éves kultúra visszatéréséről lehet beszélni, míg az Egyesült Államok „lett”. Az USA puha hatalmi fegyvere az egyetemes értékek. A kínaiak ezen nevetnek, ellenséges filozófiának veszik, ebben pedig szerinte „onnan nézve” van is valamennyi igazság. Haladunk az összeütközés felé, de a háború nem elkerülhetetlen – vélekedett, hozzátéve: „a nagyoknak el kellene fogadniuk, hogy két nap van az égen”. A gyerekeinknek is ebben a korszellemben kell leélniük az életüket – mondta.

Az EU gazdag és gyenge

Majd az EU-ra terelte a szót. Szerinte az EU-t szorongás gyötri, bekerítve érzi magát. Ez egy gazdag és gyenge unió - véli Orbán, amely lázadozó világot lát maga körül. Sok éhes száj, fejlődés, lázadozás, óriási fogyasztás. Európába indulni készülő milliók, Száhel övezet, amit ha nem tudunk megfogni, akkor „átcsaphat” a Földközi-tengeren. Az EU szerinte megijedt a versenytől, olyan, mint egy kiöregedett bokszbajnok: mutatja az öveit, de nem akar többet a ringbe menni.

Gazdasági, politikai és kulturális gettóba zárkózás – ezt teszi magával szerinte az Európai Unió. Az Oroszországgal szembeni politika leválasztási kísérlet. Európát le lehet választani az orosz energiától, de Oroszországot nem lehet elvágni a világtól. Majd eladja másnak az energiáját. Sőt, szerinte a nagy cégek többsége nem is vonult ki Oroszországból. Arról nem beszélt, hogy az erre vonatkozó statisztikát honnan idézte. Arra is kitért, hogy a „szegény, kicsi, magyar OTP” elleni ukrán támadás „hungarofóbia”.

Mit kell tennie Magyarországnak?

Tisztában kell lennünk önmagunkkal - mondta Orbán, hozzátéve: a 2010-ben megkezdett utat nem szabad szem elől téveszteni. Ez egy új korszak, aminek szellemi és gazdasági alapjai is vannak. A szellemi alap az alkotmányban található, amelynek középpontjában a "mi" van, szemben az EU liberális országaival, ahol az "én". A magyar alkotmány a kötődés alkotmánya – fogalmazott. A liberális alkotmányok az eloldás világát rajzolják meg, elutasítanak megerősítés helyett.A magyar alkotmány a férfi és női mivoltunkat (szerinte ez a család alapja) és a határainkat is megerősíti.

Az "LMBTQ-hadjáratot" szerinte csak közösségi, gyermekvédelmi alapon lehet kezelni. A régi közösségek helyett újakat akartak, ehelyett elidegenítés lett az eredménye – vélekedett Orbán. A felvilágosodás idején a baloldali és liberális értelmiségiek azt gondolták, hogy a vallás és a kereszténység elutasítása után létrejön egy közösség, ami a jó és a közjó belátásán alapul, ezek alapján él egy szabad és egy felvilágosult életet. Ez akkor, kétszáz éve nem volt kizárható, így is lehetett volna. De mára merő illúzió szerinte. A kereszténység elutasításával hedonista pogányokká váltunk – jelentette ki. Az EU és Magyarország között ez a nagy vita: lakosságcsere migrációval, LMBTQ-lobbi.

Szerinte ha a britek bent maradnak az EU-ban, nem lenne szó jogállamisági eljárásról, de a kiválásukkal sokat vesztettek a szuverenisták a föderalistákkal szemben. Azt kell mondani, hogy Európában létrejött egy saját politikai osztály, aminek nem kell elszámolnia, nincs demokratikus, se keresztény meggyőződése, így nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába a miénk, mégiscsak harcolnunk kell – fogalmazott az egyébként békepárti miniszterelnök.

„Mi nem kívánjuk, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a hite, ugyanolyan családi életet éljen, de ahhoz ragaszkodunk, hogy van közös otthonunk, nyelvünk, kultúránk, és ez az alapja a magyarok biztonságának és jólétének, ezt mindenáron meg kell védeni. Nem engedünk sem politikai, sem pénzügyi zsarolásnak" – mondta Orbán.

Már 2040-ig szólnak Orbán tervei

Miután felsorolta, hogy szerinte milyen eredményeket ért el a magyar gazdaság, azt is mondta: van egy kis bökkenő. Úgy fogalmazott, három év alatt két meteorral is szembeütköztünk: a covidot valahogy még kivédték, és „aránylag gyorsan visszatértünk a saját utunkra”. 2022-ben azonban jött egy újabb meteortámadás: az orosz-ukrán háború, ami már keményebb dió volt Orbán szerint, és ami letérített bennünket a kijelölt útról. A magyar kormány azért küzd – mondta a miniszterelnök –, hogy a letérített pályáról vissza tudjunk kapaszkodni abba a kerékvágásba, ami elvezet minket 2030-ig. Ha mindent jól csinál a kormány, akkor Orbán szerint a 2024-es EP- és önkormányzati választás idén már újra „azon a kijelölt pályán leszümk, ami elvisz bennünket 2030-ig”. Abban bízik, hogy a jövő évi tusványosi fesztiválon már a 2030 és 2040 közötti tervekről is beszélhet.

(forrás: telex.hu, hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)