„Támogassa
A lényeg

Orbán: Sosem mondtuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek

22/07/2023 10:10

| Szerző: Klubrádió

Elkezdte idei beszédét Orbán Viktor Tusnádfürdőn. „Román hadakon átvágva érkeztünk ide” – mondta arra utalva, hogy román nacionalisták várták a fesztivál bejáratánál őt is, át kellett jönnie köztük az autójával. A beszédre a Telex szerint 50-60 román ellentüntető érkezett, mindegyiküknél volt román zászló, vagy a kezükben, vagy épp abba burkolóztak. Egészen a beléptetőkapuig eljutottak, ahol a csendőrsorfal állta útjukat.

Orbán szerint a román külügy küldött neki egy „demarsot”, egy levelet, amelyben megmondták neki, miről beszélhet és miről nem. Azt állította, megkérték, hogy ne beszéljen román érzékenységet sértő dolgokról, nemzeti szimbólumokról, kollektív kisebbségi jogokról és nem létező romániai területi egységekről.

Üdvözölte a magyar és székely zászlóval érkezőket, majd a legutóbbira kitérve azt mondta: valószínűleg Erdélyre és Székelyföldre gondolt a román külügy. „Mi sosem mondtuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – tette hozzá Orbán, óriási tapssal kísérve. 

Amikről beszélhet a levél szerint, de ne tüntesse fel rossz színben, azok a nyugati értékek, de szerinte ezek a migráció, az LMBTQ és a háború, de szerinte ezek maguktól is rossz színben tűnnek fel.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)