„Támogassa
Esti gyors

"Új Szárszó": Magyarország következő tíz évéről beszélünk majd

15/08/2023 20:04

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Újraélesztené a Szárszói Találkozót Ujhelyi István EP-képviselő, aki szerint kell egy közeléti esemény, amit nem pártok szerveznek. A szeptemberi SzázSzóra elsősorban a tudományos és a művészvilág szereplőit hívják meg, az Egységes Diákfront tagjai is ott lesznek – mondta el az MSZP-ből 2022 őszén távozó képviselő az Esti gyorsban.

2023. augusztus 15. Esti gyors-részlet (2023.08.15.) Ujhelyi István
05:58
00:00

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő bejelentette, újraélesztené a Szárszói Találkozót, új néven és helyszínen: szeptember 9-re a Margitszigetre szervezik az első SzázSzó Találkozót.

Farkasházy Tivadar humorista és családja harminc éve, 1993-ban rendezte meg először az eseményt balatonszárszói nyaralójukban, hogy a magyar politikai, gazdasági, tudományos és művészeti élet képviselői az ország aktuális ügyeiről vitatkozhassanak.Ekkor még részt vett az eseményen Orbán Viktor is, később "Szárszó" elsősorban a baloldali, illetve a liberális elit találkozója lett. Egy nagyobb szünettel, 2016-ig rendezték meg az eseményt.

Ujhelyi évek óta gondolkodott már azon, hogy fel kellene éleszteni ezt a hagyományt. Szerinte jelenleg hiányzik egy olyan találkozó, amit nem valamelyik párt szervez, vagyis egy olyan, ahol mindenki meg tud jelenni – mondta az EP-képviselő az Esti gyorsban. Ujhelyi tavaly ősszel lépett ki az MSZP-ből és azt is eldöntötte, hogy nem indul újra az európai parlamenti választásokon. "Mint a közélet iránt érdeklődő, abban résztvevő szereplő, nem mondom, hogy soha nem térek vissza a politikába, de azt eldöntöttem, hogy a következő néhány választáson nem indulok" – hangsúlyozta Ujhelyi, hozzátéve, mindenki megnyugodhat, nem egy új párt bejelentését tervezi a találkozó kapcsán.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
 
Ujlyi István, az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.
 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az esemény zárt lesz, vagyis meghívásos alapon lehet résztvenni, de nem lesz titkos, mi hangzik el. Ujhelyi elsősorban nem politikusokat hív majd az eseményre. Az értelmiségnek – a művészvilágnak és a tudományos szférának – rengeteg olyan tudása van az életről, ami nekem, mint politikai döntéshozónak nem lehet meg – magyarázta a képviselő.

A rendezésben részt vesz Horgas Péter, a Civil Bázis vezetője, akivel együtt felkeresték Farkasházy Tivadart is, hogy támogassa az ügyet. Mivel folyamatban van a szervezés Ujhelyi még nem mondott neveket, annyit azonban elárult, hogy az Egységes Diákfront (EDF) képviselői például jelen lesznek a találkozón.

Az esemény célja, hogy a következő tíz év Magyarországáról beszéljenek, mert arról sokkal kevesebbet van szó, mint az elmúlt tíz évről. Minden résztvevőt arra kérnek, hogy száz szóban foglalják össze, mit gondolnak, merre tartunk, illetve azt, milyen a világban zajló folyamatok lehetnek hatással Magyarország közeli jövőjére.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Ujhelyi Istvánnal
2023. augusztus 15., kedd, 18:13
Riporter: Kárpáti Iván