„Klubrádió
Esti gyors

Szárszótól a Várkert Bazárig - Kárpáti Iván jegyzete

21/02/2023 18:04

| Szerző: Klubrádió/Kárpáti Iván

"Rogán Antal és Habony Árpád újrakonfigurálta a biodíszletet, az új politikai és gazdasági elit közé trashcelebeket ültetnek, akikkel boldogan lehet szelfizni."

2023. február 21. Esti gyors-részlet (2023.02.21. Kárpáti Iván jegyzete)
02:19
00:00

Vannak, akik szerint Orbán Viktorban 1993-ban Balatonszárszón, Farkasházy Tivadar kertjében tört el valami végleg, ekkor szakított szimbolikusan a kor baloldali-liberális értelmiségi elitjével, akikben nyilván már előtte sem bízott. (Arról talán majd egy másik értekezésben, hogy nekik később milyen felelősségük volt abban, hogy elérkezhetett 2010).

A közönség és a kamerák előtt György Péter esztéta számonkérte a Fidesz elnökén a pártszékházzal kapcsolatos bizniszelést. Érdemes megnézni a teljes videót, sőt az utána készült fekete dobozos interjúkat is. Orbán nem egyszerűen megbántódott, elemi felháborodást és dühöt érzett, amiért úgymond csapdába csalták. Amennyire tudom, többet nem ment. Kétségtelenül látványos volt és több évtized távlatából hajlamos az ember bizonyos eseményeket kiemelni a többi közül, hogy magyarázatot találjon egy folyamatra.

Ekkor még messze voltunk attól, hogy végleg szakítson úgy általában az értelmiséggel, megvolt a maga tábora. Sőt, annak ellenére, hogy a nem elég lojális harcostársaktól megszabadult, még bőven maradtak a pártban és a későbbi kormányban is komoly intellektuális, szakmai teljesítményt felmutatni képes arcok, akárcsak az értelmiségi holdudvarban. Igaz ez akkor is, ha egyre többször kellett egyeseknek morális kompromisszumokat kötni, ha tartani akarták a tempót az élcsapattal. Az évértékelők közönsége is egyre változott, a megmaradt ősfideszesek kivételével gyakorlatilag teljesen lecserélődött. Az egykori saját értelmiségi tábor eltűnt vagy háttérbe vonult, nincs már szükség a kirakatban akadémikus bácsikra, írókra, költőkre, más hasonló naftalinszagú figurákra, legyenek azok bármekkora jobbosok is.

Minek? Rogán Antal és Habony Árpád újrakonfigurálta a biodíszletet, az új politikai és gazdasági elit közé trashcelebeket ültetnek, akikkel boldogan lehet szelfizni. Bár Orbán állítólag egy ezeréves Nokiát használ telefonálásra, de láthatóan kiválóan érzi a korszellemet.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. február 21-ei adásában hangzott el.