„Klubrádió
A lényeg

Ujhelyi az MSZP-nek: Megfojtották a javaslataimat

4/10/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió

Az MSZP szerint több milliós tartozása van, nem fizetett be mindent a párt szolidaritási alapjába Ujhelyi István, míg a pártból kilépett politikus azt állítja: rendezte adósságát. A Szabad Európának adott interjúban azt mondta, azért nem marad, mert a párt megújítását célzó programját megfojtották, ő pedig "nem illett a képbe". Az MSZP Molnár Zsolt pártja, így már nem az enyém – mondta.

A Szabad Európának adott interjúban beszélt Ujhelyi István távozásáról az MSZP-ből. Az EP-képviselő szerint reformörtleteit megfojtották. „Ez a párt nem az én pártom, ebben a pártban van valaki, aki megmondóember” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Molnár Zsoltra gondol. Ujhelyi szerint Molnár közölte vele, hogy vegye tudomásul, ha ő nem támogatja, akkor nem lehet belőle semmi. Hiába ültek le vele többször is személyesen, Ujhelyi nem tudta meggyőzni. 

Az EP-képviselő áprilisban még a Magyar Szocialista Párt elnökségéért jelentkezett be, a párt teljes megújításának programját tette le. Aztán visszavonta jelentkezését.

Később – ahogy arról a Klubrádió is beszámolt – nyílt levélben jelentette be vasárnap Ujhelyi István, hogy közel harminc év után kilép az MSZP-ből. A párt tudomásul vette távozását, de az EP-képviselői mandátumát visszakéri, arra hivatkozva, hogy azt az MSZP színeiben, a párt segítségével szerezte meg Ujhelyi.

Ujhelyi pitiánernek nevezte a közleményt, jelezte, mandátumáért megdolgozott, nem adja vissza, tartozását pedig rendezte, mert kilépése előtt átutalt az MSZP Szolidaritási Alapjába egy jelentősebb összeget.

Az MSZP a hvg.hu-nak azonban válaszában jelezte: nem ebből jött össze a hátralék, hanem Ujhelyi “közösségünk felé felhalmozott tartozása a Szolidaritási Alap hozzájárulásának elmulasztásából fakad”. Emlékeztettek, hogy az említett 10 százalékon felül ugyanis “az MSZP országgyűlési képviselői 2018 óta minden hónapban a Fidesz által bevezetett képviselői fizetésemelésből származó többletjövedelmet befizetik a párt Szolidaritási Alapjába”, ebből karitatív akciókat finanszíroznak.