„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Farkasházy Tivadar: Az ellenzék pocsék műsort csinál

23/09/2022 19:23

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A 31 éve alakult Demokratikus Charta megmozdulásain 3 szónok ezreket mozgatott meg rendszeresen, most az ellenzékben 1-1 ember igyekszik külön mozgalmakat indítani, így persze, hogy nincs működőképes ellenzéki összefogás – mondta Farkasházy Tivadar újságíró, humorista a Megbeszéljük című műsorban. Farkasházy arról is beszélt, hogy az ellenzéki tüntetéseken és sajtótájékoztatókon boldog-boldogtalan beszél, csak olyanok nem, akik tényleg meg tudnák szólítani az embereket.

2022. szeptember 23. Megbeszéljük- részlet 2022.09.23. Farkasházy Tivadar
13:41
00:00

Három szónok volt, akik rendszeresen tízezreket mozgattak meg: Konrád György, aki szelíd és bölcs volt, Vitányi Iván, aki radikális és kemény, illetve Tamás Gáspár Miklós, aki szellemes – mondta Farkasházy Tivadar a Demokratikus Charta '90-es évekbeli tüntetéseiről. Ezzel szemben egy olyan kortárs közszereplőt sem tud megnevezni, aki hasonló hatást tudna kiváltani. Példaként felhozta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti bemutatását, ahol "boldog-boldogtalan" beszélt, és a legfontosabb szereplő maradt utolsónak. "A kabaréban is a leggyengébb szám szokott az előadás végére kerülni" – tette hozzá Farkasházy.

A DK árnyékkormányát alapvetően jó ötletnek tartja, csak kevesen vannak azok, aki értenek a szakterületükhöz – nyilatkozta Farkasházy. A hozzáértők közé sorolta Vadai Ágnest, Molnár Csabát, Dávid Ferencet, és Bodnár Zoltánt, de az árnyékkormány többi tagjának szerepét erősen megkérdőjelezte. Szerinte nem vezet sehova, ha az árnyékkormány több tagja csak annyit ismételget, hogy a kormány "Mondjon le!".

Farkasházy szerint a Demokratikus Charta alapításánál száz olyan értelmiségi volt együtt, akikre azok szakmai életpályái miatt felnézett. A mai ellenzékben nem lát magával ragadó figurákat, akiknek hívószavára sokan csatlakoznának. Szerinte az ellenzéki összefogás azon bukott meg, hogy a technikai kivitelezését pocsékul csinálták a politikusok. Jakab Péter és Márki-Zay Péter is egy személyben akar az ellenzék élére állni. "Egyetlen ember ne kiáltson ki mozgalmat" – figyelmeztetett Farkasházy. Hozzátette, hogy amikor ő szervezett tüntetéseket, akkor az volt a célja, hogy az emberek elégedetten távozzanak onnan: "Fáklyák, pár jó szónok, előttük pedig jó zenészek" – foglalta össze Farkasházy Tivadar.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.  

Megbeszéljük/Interjú Farkasházy Tivadarral
2022. szeptember 22. péntek 17:07
Riporter: Bolgár György