„Köszönjük,
Reggeli gyors

Farkasházy: A kérdés csak az, hogy a férfi vagy a női helyiségben folytatódik a fülkeforradalom

6/08/2021 11:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Farkasházy Tivadar szerint annyi mindenre aggatták már rá a nemzeti jelzőt, hogy szép lassan elkopik a jelentése. Az újságíró megjegyezte, ilyen erővel Orbán 2010-es fülkeforradalma is könnyen átkerülhet a közintézmények legkisebb helyiségeibe.

2021. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet 21.08.06. Farkasházy Tivadar
11:18
00:00

"A Kormány az  Alaptörvény 10  éve történt elfogadásának tiszteletére és az  Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának jelentőségére figyelemmel egyetért azzal, hogy a  2010.  évben kihelyezett Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatok helyére a középületekben a Nemzeti Hitvallás kerüljön elhelyezésre" – jelent meg a kormányhatározat szerda este a Magyar Közlönyben.

Farkasházy Tivadar a Klubrádióban egyebek mellett arról beszélt, hogy ma már mindenre ráaggatják a "nemzeti" jelzőt. Az olimpiát nem sporthíradóban, hanem nemzeti sporthíradóban közvetíti a köztévé. Tizenkettedszerre lesz nemzeti a tanévnyitó, nemzeti internacionálét énekelnek.

Ilyenformnán Farkasházy szerint nagyon gyorsan inflálódik a kifejezés jelentése.

Azt is hozzátette, hogy Orbán kijelentése, amely szerint a magyar nép forradalmat hajtott végre a szavazófülkékben ugyanígy megváltozhat. Könnyen lehet hogy ez a forradalom átkerül a közintézmények legkisebb helyiségébe. "Hétfőn a férfibe, kedden a nőibe" – mondta.

Hozzátette, az olimpiai közvetítéseknél volt idő, amikor nem kellett megszólítania a magyarokat a műsorvezetőnek ("Ugye, látjátok ezt, magyarok"), mert magától értetődő volt, hogy ez mindenkinek ugyanúgy fontos. Megjegyezte, vannak még olyan emberek, akik reggel felébredve anélkül is tudják magukról, hogy magyarok, hogy bárkinek emlékeztetnie kellene erre őket.

Para-Kovács Imre e ponton jegyezte meg, hogy elég szomorú, ha valaki semmi egyébbel nem tud felmutatni azon kívül, hogy hol született.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkasházy Tivadarral
2021.08.06., péntek 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre