„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lendvai Ildikó: Létre lehetne hozni egy árnyékparlamentet

22/09/2022 20:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke szerint létre lehetne egyfajta árnyékparlamentet, amelyben civilek és ellenzéki politikusok tárgyalnák meg a válságkezelés módját. Hozzátette: ez nem kellene, hogy üsse a DK kezdeményezését az árnyékkormányról.

2022. szeptember 22. Megbeszéljük / részlet, Lendvai Ildikó (22.09.22.)
16:45
00:00

Lendvai Ildikót, az MSZP korábbi elnkökét, frakcióvezetőjét megkérdeztük Dobrev Klára árnyékkormányáról. Szerinte a Demokratikus Koalíció nagyon határozottan a saját árnyékkormányát akarta megalakítani, vélhetően nem volt olyan előtte beszélgetés, hogy az ellenzék közös árnyékkormányát hozzák össze.

Pozitívumot, esélyt emlegetett elsőként ezzel kapcsolatban: a formát önmagában alkalmasnak és jónak tartja arra, hogy az ellenzéki politikát (itt egy párt politikáját) mederben tartsa, igazság szerint szükség lett volna rá már a kampányban is, akkor nem jött össze. Hozzátette: ez a lépés figyelemkeltő, sok mindenre alkalmas lehet, és végre valami történik, valami ellenzéki (nem kormányoldali) témáról van szó.

Amiben lát veszélyt, aggasztó tényezőket – mondta –, az az, hogy ez egypárti árnyékkormány. Dobrev Klára el is mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy más pártokkal tárgyalásra most nincs szükség. Ezt érti, de nem nyugtatja meg. A DK stratégiát váltott, korábban, a választás előtt az ellenzéki összefogás egyik motorja volt, még ha Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel voltak is konfliktusai. Úgy tűnik, hogy csalódtak a koalícióban és dominánssá akarnak válni.

Nem javasolná, hogy a DK-n kívüli ellenzéki pártok akár egy, akár több árnyékkormányt alakítsanak. Még így is elég nagy az aránytalanság (minden jó szándék ellenére) a DK és a Fidesz támogatottsága között, már csak az hiányzik, hogy több árnyékkormány vitatkozzon – jegyezte meg. Szerinte az ellenzéki szavazók még mindig többnyire együttműködés-pártiak, és eddig is erősítette a kiábrándultságukat a marakodás. Azt sem tanácsolná, hogy a többi ellenzéki párt nekimenjen a DK árnyékkormányának. Nézzék meg, hogy ez tényleg olyan kommunikációs előnyt jelent-e, és hogy tényleg becsukják-e a kaput az együttműködés előtt.

Lendvai Ildikó szerint a többi ellenzéki pártnak ezt a fejleményt most nyugtáznia kellene, dolgozni, fontos dolgokat tenni, és nem rögtön, meglepve vagy sértetten reagálni, hanem később leülni tárgyalni. Le kell ülniük, mert ilyen bizalmi válság mellett nem fordulhatnak rá az önkormányzati választásra. És – folytatta – egy ilyen tárgyalásnál szóba lehet hozni, hogy csináljanak közös árnyékkormányt. Sőt, és ez nem kellene, hogy üsse a DK mostani kezdeményezését, létre lehetne hozni valami olyan árnyékparlament-félét, amelyben civilek és ellenzéki erők (pártok és más szervezetek is) megtárgyalnák a válságkezelés módját.

A volt MSZP-elnök elmondta, abban van vitája a DK-val, hogy ők ellenzik az előválasztást, szerinte viszont meg kellene tartani ezt a vívmányt. Nem azért forszírozza az előválasztást – tette hozzá – mert ne tartaná Dobrev Klárát kitűnő képességű politikusnak, azért volna fontos, mert aktivizálni tudja a választókat, azokat is, akik nem a pártok törzsszavazóihoz tartoznak, és ebben nem negatívak a tapasztalatok.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia

Megbeszéljük...
2022. szeptember 22., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György