„Klubrádió
A lényeg

DK: Árnyékkormányt alakít Dobrev Klára

16/09/2022 13:31

| Szerző: Klubrádió

Molnár Csaba, a DK alelnöke bejelentette, hogy pártja nem vár tovább, Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak, hogy megmutassák, van alternatívája Orbán Viktornak.

„Magyarország ma hatalmas bajban van” – mondta Molnár Csaba az online sajtótájékoztatón. Szerinte a kormány hazudott a magyaroknak a választás előtt, majd az elmúlt évtizedek „legfájdalmasabb megszorítócsomagját” vetették ki az emberekre. Megélhetési válság és rezsipánik van ma Magyarországon a DK szerint.

„Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon” – jelentette ki Molnár Csaba, és hozzátette: amíg Orbán marad, addig marad a válság is. „Ma a kormány távozása az első számú feltétele annak, hogy véget vessünk ennek a megélhetési válságnak” – jelentette ki.

A DK alelnöke úgy látja: ilyen helyzetben az ellenzéknek morális és politikai kötelessége, hogy megmutassa, van kiút a válságból és van alternatíva. Mivel a DK-nak van a legnagyobb támogatottsága és legnagyobb parlamenti frakciója ellenzéki oldalon, Molnár szerint nagyobb a felelősége is. Ezért készültek egész nyáron az előttük álló feladatokra.

„A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, hogy mutassa meg, mit tenne ebben a helyzetben az a politikai közösség, amely az európai Magyarország eszméjére esküdött fel. Arra kértük Dobrev Klárát, hogy mutasson kiutat Magyarországnak az Orbán-kormány okozta súlyos megélhetési válságból” – fogalmazott Molnár, majd bejelentette: „A DK elnöksége arra kérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt”.

Azt kérik a DK EP-képviselőjétől, hogy „mutassa meg, hogy van az Orbán-kormánynak európai alternatívája. Arra kértük, hogy árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra.”

Dobrev Klára a DK pénteki elnökségi ülésén elvállalta a felkérést, és vasárnap már sajtónyilvános eseményen beszél a terveiről. Hétőn mutatják be az árnyékkormány tagjait. Molnár szerint nincs mire várni, Magyarország hatalmas bajban van.

Gyurcsány Ferenc bejegyzéseiben hetek óta azt üzeni a táborának, hogy készülnek. Pénteken azt írta: „Szóltam: készülünk. Szólok: felkészültünk” – írta ki péntek reggel Gyurcsány Ferenc Facebookra. Szerinte az Orbán-kormánynak hamarosan vége. „Ami most jön, azt ez a kormány nem éli túl” – írta követőinek Gyurcsány pár napja.

(forrás: Telex, kép: Facebook)