„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner Zoltán: Az ellenzéknek nincs veszítenivalója

16/09/2022 20:01

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az ellenzék azzal nem tud politikai alternatívát mutatni, hogy megsebzetten, több darabban fekszenek a földön és még egymást is mardossák. Hogyha ez így folytatódik, akkor a Fidesz könnyedén átvészeli a küszöbön álló megélhetési krízist anélkül, hogy a szavazótábora meginogna – mondta Lakner Zoltán a Jelen című hetilap főszerkesztője. A politikai hetilap elemzője arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy az ellenzéknek elsősorban a komolyan vehetőségét kelleni visszaszerezni, erre akár még a DK által javasolt árnyékkormány ötlete is alkalmas lehet.

2022. szeptember 16. Megbeszéljük részlet 2022.09.16. Lakner Zoltán
14:28
00:00

A június óta tartott vidéki önkormányzati időközi választások adatai alapján kiderült, hogy egy több településen az ellenzéki pártok el sem indultak – mondta Lakner Zoltán. Az elemző szerint vagy azért nem, mert nem voltak képesek közösen jelöltet állítani, vagy azért, mert a helyi ellenzék tagjai úgy ítélték meg a helyzetet, hogy nem is érdemes elindulni a Fidesszel szemben. Lakner mégis azt gondolja, az ellenzék oldalán van egy bizonyítási kényszer arra vonatkozóan, hogy a választóinak megmutassa, hogy még mindig lehet rá számítani, hogy komolyan lehet venni, hogy van értelme rászavazni. Ugyanakkor ez az, ami egyelőre még láthatóan nem bizonyosodott be a választópolgárok számára – tette hozzá Lakner.

Lakner az alacsony választói részvételt nem tudja elfogadni kifogásként a vereségre. "A részvétel nem egy természeti adottság. Ha azt akarjuk, hogy magasabb legyen a részvétel, akkor mozgósítani kell a választókat". Hozzátette, hogy ez részben technológiai kérdés, részben pedig tartalmi, tehát az ellenzéknek feltűnő és vonzó politikát kellene csinálnia.

Lakner szerint a DK által javasolt árnyékkormány ötletének nincs értelme akkor, hogyha ezentúl ugyanazok a politikusok ugyanazokat a sajtótájékoztatókat tartják meg, csak mostantól valamilyen árnyékminiszternek fogják őket nevezni. Ennek akkor van értelme, hogyha az árnyékkormány megalakulása valamiféle keretet ad a politizálásnak, ami arról kezd el szólni, hogy szerintük hogyan nézne ki másképpen ez az ország. Az árnyékkormány jó bázisa lehetne annak, hogy az ellenzéki térfélen politikai kezdeményezőkészség legyen, és ne csak reagálás a kormányoldal lépéseire – fejtette ki az elemző. A Jelen főszerkesztője szerint az a lényeges kérdés, hogy az ötlet mögött van-e az ország kinézetéről szóló politikai elgondolás, amit annyira komolynak és kiforrottnak tart a DK, hogy egy árnyékkormány megalakulásával mint politikai akcióval akarják ezt megemelni.

A küszöbön álló válságidőszak során bebizonyosodhat a kormányzásra való képtelensége a kormánynak. Ebben az esetben talán többen lesznek kíváncsiak a lehetséges alternatívákra – mondta Lakner. Szerinte az ellenzéknek nincs veszítenivalója: bármilyen ötletet érdemes volna kipróbálnia. "Legalább kíséreljen meg valamiféle lehetőséget nyújtani a választópolgároknak, mert az nem politikai alternatíva, hogy a krízis küszöbén a megsebzett ellenzék, több darabban fekszik a földön, és még egymást is mardossák. Ha ez folytatódik akkor a Fidesz "Brüsszelezéssel" könnyen átvészeli ezt a válságot" – mondta Lakner. Hozzátette, még mélyebb krízisben is el lehet adni ezeket a paneleket. Az ellenzék úgy érhetne el sikereket, hogy ha el tudnák érni a választóknál, hogy komolyan vegyék őket. Csak így lehet a politikai tér szerkezetét megváltoztatni – nyilatkozta Lakner.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Lakner Zotánnal
2022. szeptember 16., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György