„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: Orbán NER-válogatottal készül a következő négy évre

11/05/2022 20:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán politológus is csak találgatni tud az ötödik Orbán-kormányról, de a szerda délután közzétett fotón szerinte az látszik, hogy "NER-válogatottal" készül a miniszterelnök, minden korszakból vannak fontos emberek. Az Emmi szétszedése vagy Varga Judit szerepe azt mutatja, hogy nem a kormányszerkezet a lényeges, és még csak a minisztériumok elnevezése se sokat számít, ezek "hatalmi központok és hűbérbirtokok".

2022. május 11. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (22.05.11.)
06:43
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök egy "alakulunk" felirattal ellátott képet tett ki a Facebookjára, ami feltehetően az alakuló 5. Orbán-kormányt mutatja meg. A kép szerint vélhetően az új kormány tagja lesz Lázár János, Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf üzletember (a kormányszóvivő szóvivő férje), Nagy Márton, a Matolcsyval a port összerúgó nemzeti bankos, illetve Csák János volt angol nagykövet, továbbá a kormány tagja marad Varga Judit, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Pintér Sándor, Nagy István, Palkovics László és Gulyás Gergely is. 

A képen nem szerepel Szijjártó Péter, sem Varga Mihály, ők külföldön halaszthatatlan közfeladatokat látnak el, és feltehetően csak ezért nem szerepelnek a képen. Az is biztosnak tűnik, hogy Kásler Miklóstól búcsút vehetünk.

Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője az Esti gyorsban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányoldali portálokhoz se szivárogtattak ki plusz információkat, annyit lehet tudni, amennyit a kormány hajlandó közzétenni, „egy fotót nézegetünk délután óta”. Rogán Antalról merülnek fel találgatások, hogy mintegy megjutalmazva őt a propaganda-teljesítményéért és a kampányban játszott vezető szerepéért, milyen további jogkörök kerülhetnek hozzá. Minden kormányalakításkor vannak Orbánnak lieblingjei, akik nagyobb befolyásra tehetnek szert, és úgy tűnik, hogy most Rogán lehet az. De hangsúlyozta, ezek találkozások.

A politológus hangsúlyozta: az Orbán-kormányok összetétele sokadszorra nélkülözi a hagyományos szakpolitikai logikák érvényesítését. Lakner szerint egyetlen Orbán-kormány struktúrája se vált be, most úgy tűnik, hogy megszűnik a hatalmas Emmi, amelyről szerinte sokszor kiderült már, hogy az eddig formában semmi értelme, szétdobálták a hatásköreit, eddig is Pintér Sándor irányította az egészségügyet. Ezért nem is fontos a kormányszerkezet – jelentette ki.

Ha ránézünk a fotóra, azt lehet látni, hogy ez egy NER-válogatott, minden korszakból vannak meghatározó emberek, mint Navracsics, Lázár, Palkovics; Csák János pedig talán még a Fidesz építkezésének egy korábbi szakaszát jelképezi. Ahogy régen az államszocializmusban állami vagy pártvonalon lehetett karriert befutni, most úgy tűnik, hogy akiknek politikai vagy gazdasági vonalon volt karrierjük, mint megérkeznek egy kormányba.

Hozzáfűzte: a Palkovics-Csák feltételezett rivalizálás is azt mutatja, hogy Orbán minden véleményt beemel a kormányba és ott fognak lejátszódni ezek az irányzatot, önérdekek közötti hatalmi játszmák. A Pintér-Rogán (a titkosszolgálatok körül) és a Varga Mihály-Nagy Márton (a gazdasági döntéshozatal miatti) viszony is hasonló lehet. Ehhez képest '18-ban mintha az lett volna a célja, hogy egyeseket megerősítsen, másokat kihagyjon.

Lakner Zoltán beszélt arról is, amikor három éve Varga Judit kinevezésekor nyíltan beszélt arról, hogy neki Orbán azt a feladatot adta, hogy az EU-val kapcsolatos magyar érdekérvényesítés elsőszámú felelőse legyen, noha az igazságügyi tárcához a kodifikáció, a törvényalkotás előkészítése tartozna. Tehát a tárcák elnevezése se sokat számít, a minisztériumok hatalmi központok és „hűbérbirtokok”, oda telepített feladatokat kell megfelelő módon ellátni, de a politikai megfelelés a döntő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. május 11., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor