„Klubrádió
Reggeli gyors

Sokkos állapotban vannak az ellenzéki pártok és a szavazók is

12/05/2022 12:52

| Szerző: Klubrádió

A választás óta nőtt a Fidesz-tábor, a Mi Hazánk lett a legerősebb "ellenzéki" párt. Okokról és okozatokról beszélgettünk Hann Endrével, a Medián közvélemény-kutató cég ügyvezetőjével.

2022. május 12. Reggeli gyors - részlet 22.05.12. Hann Endre
13:10
00:00
Pédátlan, hogy egy "ellenzéki" vezetőt nagyobb rokonszenvvel figyeljenek a kormánypárti -, mint az ellenzéki szavazótáborban. Megnéztük kilenc ellenzéki politikusnak a megítélését, megnéztük hogy a teljes népességben melyiket mennyire tartják alkalmasnak fontos politikai szerepre, és megnéztük külön az ellenzéki, illetve a kormánypárti szavazók körében is. Az a furcsaság figyelhető meg, hogy Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési frakcióvezetője meglehetősen jól áll összesítésben, de az ellenzéki szavazók körében csak 14 százalék mondja azt róla, hogy szívesen látná, miközben a Fidesz-szavazóknak több mint a fele. Ebből az is következik, hogy a választók nagy része sem úgy észleli ezt a pártot, mintha komoly ellenzék lenne – mondta Hann Endre.

A szociálpszichológus szerint elképzelhető, hogy lassan megbékél a hatalommal az is, aki eddig nem támogatta, de pillanatnyilag – a választások után egy hónappal – sokkos állapotban vannak az ellenzéki pártok és a szavazók is

A felmérésben érdekességként jelent meg, hogy a válaszadók 91 százaléka mondta, hogy szavazott, miközben a valóságban ez csak 70. Hann elmondta, hogy ez az eltérés szinte mindig bekövetkezik: általában van egy képzelt elvárásnak való megfelelés, de ami ebben érdekes, hogy a fideszes, illetve a mi hazánkos szavazók tábora is nőtt utólag. Szerinte ennek az lehet a magyarázata (ahogy 2009-ben a Jobbikkal is megtörtént), hogy a választások után akár egy jól szereplő, de korábban szélsőségesnek minősített szélsőjobboldali párt is szalonképessé válik, legitimizálódik. A választások előtt a Medián felmérése szerint 4 százalék mondta, hogy a Toroczkaiékra szavazna, aztán mivel mégis bejutott, így most a szavazók körében is jóval nagyobb (9 százalék) a támogatottsága.

Választás 2022 - A Mi Hazánk eredményváró rendezvénye
Budapest, 2022. április 4. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke (k) beszél, mögötte Szabadi István pártigazgató, Pakusza Zoltán alelnök, Dúró Dóra elnökhelyettes, Apáti István független országgyűlési képviselő, Novák Előd alelnök és Dócs Dávid alelnök (b-j) a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Kovács Tamás
 
 

A felmérés szerint – a választani tudó szavazók körében – a Mi Hazánk mögött a Demokratikus Koalíció 8, a Momentum 7 és a Kétfarkú Kutyapárt 6 százalékot kapna. Az is érdekes adat, hogy ha most lenne a választás, bejutna a MKKP is a parlamenetbe, ami szintén része ennek a nagyon erős kiábrándultságnak, csalódottságnak; egy viszonylag jelentős számú szavazó úgy érzi, hogy ebből az egész intézményi rendszerből elege van, és megint egy nagyon alternatív párt felé fordulnak – mondta a cég ügyvezetője, és hozzátette, hogy a Jobbikon kívül az MSZP és a Párbeszéd is nagyon visszaesett. Szerinte időszerű lenne átgondolnia ezeknek a pártoknak, hogy valamiféle fúzióba tömörüljenek, ami intézményesülhetne is. 

Fotó: Pixabay
 

A kutatásból az is kiderül, hogy a Momentum gyermeket váró és emiatt nemsokára leköszönő elnöke, Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, őt követi Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. Azok a politikusok értek el magas népszerűséget az elmúlt három évtizedben, akik a saját táborukon túl valamennyire az ellenoldalon is rokonszenvet ébresztettek – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezetője.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Hann Endrével
2022. május 12., csütörtök 08:35
Műsorvezető: Mérő Vera