„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann Endre: Ideális lenne, ha a közösségek nyomást tudnának gyakorolni a kisebbségre

2/11/2021 12:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nem bánják a budapestiek az értelmes korlátozásokat, derül ki a Medián legújabb felméréséből, amiből az is következik, hogy a most bevezetett szigorításokhoz nem kellett nagy bátorság. De vége lesz-e a jövőben, megváltozhat-e a hozzáállásunk, a kultúránk a fertőző betegségekhez? 

Megdőlt az a tétel, ami szerint eddig azért nem szigorított a kormány, mert nem akarta elveszíteni a szavazói rokonszenvét, a Medián legfrissebb kutatása szerint ugyanis a fővárosiak egyáltalán nem bánják az értelmes korlátozásokat. Hann Endre, a Medián ügyvezetője ugyanakkor felhívta arra a veszélyre a figyelmet, hogy ha jelentős számban vannak olyanok, akik nem helyeslik, nem akarják betartani a rendelkezéseket, akkor ez kockázatot jelent az egész közösség számára.

2021. november 02. Reggeli gyors (2021. november 02., kedd 06:00)
138:53
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:37:17-től hallgathatja meg).

A Medián által készített felmérés szerint a fővárosiak 4/5-e támogatja a tömegközlekedési eszközökön a maszkhasználat elrendelését. Szerinte ez is egy átpolitizált kérdés, és feltételezhetnénk, hogy nagy különbség van kormánypárti és ellenzéki szavazók között. "De itt nincs".

Hann Endre szerint nem maszkhasználat kérdéskörében van éles határvonal. Az éles határvonal ott van, hogy ki van beoltva, és ki nem. Még azok között is 56%-nyian támogatják a maszk kötelezővé tételét, akik nincsenek beoltva, a beoltottak 86%-a támogatja ugyanezt. Ebből is látszik, hogy a maszkhasználat helyes, mondta Hann.

A többség Budapesten azt is támogatná, hogy a közintézmények, uszodák, mozik, a nagy közönséget vonzó helyek látogatását védettségi igazolványhoz kössék. "Itt is megvan a kétharmados többség". A felmérés készítése közben kötelező lett egyes helyeken a maszkhasználat, ami "utólag igazolja, hogy nem kellett túl nagy bátorság, hogy ezt bevezessék".

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
Hann Endre
 
Budapest, 2012. április 12. Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője tart előadást a Republikon Intézet által szervezett, Pártok félidőben című konferencián, az A38 Hajón. MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
 

 

"Világszerte éles szembenállás van a többség és a radikális kisebbség között, akik összeesküvés-elméletekben hisznek, akik az oltást kártékony veszélyes dolognak tartják. A felvilágosításnak mindig helye van, de az elmúlt két év nem azt igazolta, hogy bármilyen rossz adatok, hírek, meggyőznék ezt az ellenző kisebbséget a maszkhasználatról vagy az oltásról. De feladni nem szabad!" - mondta Hann Endre.

Bár nagy kulturális különbségek vannak Ázsia és Közép-Európa között, de "látjuk, hogy vannak országok, ahol influenza-szezonban, mindenki, aki közös térbe lép, buszon, állandóan maszkot hord. Lehet, hogy ehhez kell hozzászokni. Én se örülök neki, de elképzelhető, hogy bekövetkezik".

Jelenleg a jogvédő szervezetek mérlegelik ezeknek az intézkedéseknek a jogi, szabadságjogi hátterét. Hann szerint ugyanakkor "ki kell alakulnia egy társadalmi konszezusnak, és ideális lenne, ha a közösségek valamilyen módon tudnának nyomást gyakorolni, anélkül, hogy a fellépés erőszakos lenne, azokra, akik nem szeretnék alávetni magukat ezeknek az intézkedéseknek". Számára a tudományos eredmények azt mutatják, hogy hasznosak a korlátozó intézkedések.

Amikor a 2. világháború után bevezették a kötelező oltásokat, amiknek a hatása még nem volt egyértelmű, volt, hogy rendőr ment ki azokhoz a családokhoz, akik nem oltatták be a gyereket. Most mi is egy ilyen átmeneti időszakban élünk, és azt mondta, ha a Covid lecseng, lesznek, lehetnek majd újabb veszedelmes járványok.