„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann Endre azt várja, hogy kétpártrendszer irányába mozdul el a politika

7/04/2022 12:42

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A választás előtt felzúdulást okozott ellenzéki és szakmai körökben is a Medián közvélemény-kutató legutolsó felmérése, ami már akkor jelentős fideszes győzelmet jósolt. Akkor Hann Endrét számos támadás érte, most ezekre is reagált a Medián vezetője, illetve arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy szerinte milyen változások következhetnek be az ellenzéki oldalon.

2022. április 07. Reggeli gyors - részlet 2022.04.07. Hann Endre
10:54
00:00

A Medián egy hete hozta nyilvánosságra a választás előtti utolsó felmérését, ami biztos fideszes győzelmet és akár kétharmados eredményt jósolt, ami elég nagy vihart kavart. A felméréssel kapcsolatban Hann Endre a Klubrádióban is megszólalt, és most, egy héttel később, a választásokon is túl, ismét, miután kiderült, a Medián kutatása pontosnak bizonyult. Ezzel kapcsolatban Hann Endre a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy utólag sok pozitív visszajelzést kapott. "Sok bírálat is volt, meg sok bocsánatkérés is, de például magánemberektől olyan gyalázkodó üzenetek is érkeztek, amikért nem kértek bocsánatot, ennek ellenére Hann kijelentette, hogy nem dilemmázott azon, hogy nyilvánosságra hozzák-e az eredményt.

Kutatási jelentés az antiszemita előítéletességről
 
Kutatási jelentés az antiszemita előítéletességről
 
Budapest, 2016. április 19. Hann Endre szociálpszichológus, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója (b) és Róna Dániel, a Medián kutatója (k), szerzők, valamint Bodnár Dániel, a kutatást megrendelő TEV kuratóriumi elnöke az Antiszemita előítéletesség a magyar társadalomban című kutatási jelentést ismertető sajtótájékoztató előtt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) budapesti irodájában 2016. április 19-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt
Fotó: Demecs Zsolt
 

 

Ez ugyanis számára magától értetődő, és a HVG is elvárta tőle, hogy az utolsó héten a Mediánnak legyen előrejelzése. Korábban is közöltek ilyet, és igazán egyszer sem sültek fel, ugyanakkor a mostani kutatással nem maradéktalanul elégedett. Bosszantja, hogy a Mi Hazánk bejutását nem látták előre, ami a felmérésben ugyanis 4-5-6 százalék, az ezer ember megkérdezésénél "nagyon pici különbség". Nem akar sem mentegetőzni, sem diadalt ülni, három évtizedes munkájuk átlagos teljesítményét jónak nevezte.

Arról is említést tett, hogy a politikai reakciók közül volt olyan, ami megviselte: Márki-Zay Péter "nagyon durva vádja, hogy egy ilyen kutatás napvilágra kerülése csak Orbán érdekét szolgálhatja, ami szerinte nem is igaz. Érdekes vita van ugyanis arról, hogy egy előrejelzés a győztesnek megjósolt párt híveit távol tartja, vagy éppen a vesztesnek látszót híveit mozgósítja: nem zárta ki, hogy most mind a két hatás jelen volt. "A részvétel elég magas volt". 

Kellemetlennek nevezte a közvélemény-kutatók között megfigyelhető "túlzott óvatosságot világszerte". Az óvatosság oda vezethető vissza, hogy a szakmának voltak "hírhedt kudarcai", mint például a Brexit, ami a világot és az angolokat is meglepetésként érte. "A kudarcok miatt van ez az óvatosság". A közvélemény-kutatók emiatt már egymást is figyelik.

Arról is beszélt Hann, hogy a kutatóknak milyen szempontjai lehetnek: "Nagyon fontos, hogy a kutatói szerepet egyértelműen kövesse valaki, és a kutatói szerep ne keveredjen a politikai tanácsadó szereppel". Majdnem mindenki dolgozik pártoknak, így sokféle az elköteleződés, a szoros kapcsolat, ami önmagában Hann Endre szerint nem baj, de ha a nyilvánosság előtt valaki közvélemény-kutatóként lép fel, nem lehet közben elkötelezett kampányrésztvevő is, "ahogy azt valaki megteszik", és vagy nyíltan, vagy közvetett módon, de az eredményekkel valamelyik pártnak az érdekében sugalmaznak". Ez probléma - mondta.

Azt mondta, hogy a mostani közvélemény-kutatások, az előrejelzések "nem közvetlenül mért adatok nyilvánosságra hozatalát jelentik, hanem szakértői becsléseket. "Ez nem kritika" - mondta, hiszen a Mediánnál is "sok szempontot vesznek figyelembe, mint például a korábbi tapasztalatokat, hogy mit mondanak az emberek a saját korábbi szavazataikról". Ezeket mindenki igyekszik is figyelembe venni, így nem tisztán objektív mérési adatokra hivatkoznak, hanem háttérinformációkat is figyelembe vesznek. "Fortély és szerencse is kell hozzá, mert ez egy sebezhető szakma".

Utólag is felmérik majd a választást, megnézik azt is, hogy miért nyerhetett a Fidesz, de szerinte ezt nem könnyű kimutatni: "több tényezős dolog". Azt is nézik majd, hogy "a mostani feszült helyzetben az ellenzéktől mit várnak a választók". A még mindig jelentős számú ellenzéki szavazók elvárásai is fontosak, például, hogy szeretnék-e az együttműködés fennmaradását, vagy visszatérnének a pártok küzdelméhez. Hann Endre azt várja, hogy ez a politikai rendszer a kétpártrendszer irányába mozdul el, mert szerinte egy széthúzó, egymással rivalizáló ellenzék, nem lesz sikeres.