„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann Endre: A magyar fiatalok nem fogékonyak Orbán nyugatellenes propagandájára

17/12/2021 14:16

| Szerző: Klubrádió

Felmérés készült a társadalom közhangulatáról. A magyar fiatalok nem hiszik el, hogy hanyatlik a "Nyugat". Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Kft. ügyvezetője volt a Reggeli gyors vendége.

2021. december 17. Reggeli gyors - részlet 21.12.17. Hann Endre
07:32
00:00
Ez egy általános felmérés volt a társadalom közhangulatáról, és ezen belül menet közben derült ki az a nem túl meglepő eredmény, hogy radikális különbség van a harminc- és részben a negyven év alattiak és a társadalom többi része, az idősebbek között. Ami újítás volt ebben a kérdéssorban, hogy rákérdeztünk, a nyugati országokat vagy Magyarországot tartják-e jobbnak különböző dimenziókban: hol jobb az emberi kapcsolatok minősége, hol támogatják jobban a szegényeket, hol jobb az élelmiszerek minősége, hol nagyobb a termelékenység, hol harcolnak eredményesebben a korrupció ellen és például hol tisztábbak a közterületek. Ebből derült ki, hogy van néhány törésvonal, de a legélesebb az, hogy a fiatalok minden tekintetben jobbnak tartják a mai nyugati országok életminőségét a hazainál – mondta Hann Endre. Ez azért nagyon fontos, mert ez azt mutatja, hogy a fiataljaink a legkevésbé fogékonyak arra a propagandára – ami nélkül már nem telik el hét –, amit a magyar miniszterelnök mondogat, hogy hanyatlik a nyugat, hogy elegünk van a nyugatból, meg kell mentenünk a nyugatot a végromlástól. A fiatalok ennek egyáltalán nem érzik a jelét, ám az idősebbek körében ennél pozitívabb a magyar helyzet megítélése. Egészében véve – a kormányzati médiatúlsúly torzítása miatt, a magyar járványhelyzet kezelését kivéve – minden szempontból a nyugat szerepel jobban – tette hozzá a Medián igazgatója.

A közvéleménykutató szerint szavazási szempontból is érdekes a felmérés, mert ebben a kutatásban nincsenek benne azok a százezrek, akik már eleve "nyugaton" élnek, tanulnak vagy dolgoznak. Számukra eléggé meg van nehezítve a majdani szavazás, ami persze nem véletlen, mert ha a negyven év alattiak mind elmennének szavazni, akkor nem lenne kétséges a választás kimenetele, főleg ha hozzájuk vesszük a hazai fiatalságot, akit az új és friss, nem a régi klientúrából kikerült ellenzéki miniszterelnök-jelölt jobban el tud vinni a szavazófülkékbe – Márki-Zay Péter önmaga egy vonzerőt kínált a fiataloknak – mondta Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezetője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével
2021.12.17., péntek 9:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert