„Klubrádió
Esti gyors

Transparency: Ezermilliárdos nagyságrendű pénzek folynak át a haveri cégekhez

5/06/2023 21:45

| Szerző: Klubrádió

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint Magyarországon nagyon régóta intenzív vagyonátcsoportosítás megy végbe a költségvetési és európai uniós pénzektől a haveri cégekhez, túlzás nélkül állítható, hogy ezermilliárdos nagyságrendben. Vannak olyan szektorok, ahol már nem is kell csalni a közbeszerzéseknél, mert csak NER-es indulók vannak. A túlárazás mértéke pedig több százszoros is lehet szerinte.

2023. június 05. Esti gyors - részlet 23.06.05. Martin József Péter
07:42
00:00

Sorra kerülnek elő olyan céges eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a NER-hez kötődő vállalkozások nagyon komoly osztalékokat, esetenként súlyos tízmilliárdokat visznek haza.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint Magyarországon nagyon régóta intenzív vagyonátcsoportosítás megy végbe a költségvetési és európai uniós pénzektől a haveri cégekhez, túlzás nélkül állítható, hogy ezermilliárdos nagyságrendben. A céges eredményekben is ezt látni viszont. Nemrég készítettek erről egy kiadványt Tenderbajnok címen (amely online is elérhető), a legtöbb közbeszerzést elnyerő vállalkozásokat különböző listákba, kategóriákba rendezték. Az látszik, hogy minden listát, kategóriát az vezet, amely cég a legközelebb áll a kormányhoz – akár magához a miniszterelnökhöz. Például azt a listát, amely mutatja, hogyan aránylik a közbeszerzés az árbevételhez, az Energy Hungary Energetikai Zrt. nevű cég vezeti, amelynek a végső tulajdonosa Tiborcz István, a miniszterelnök veje.

Hozzátette: azok a cégek, amelyek árbevétel-arányosan nagy profitot értek el, zömében szintén a rendszerhez kötődnek. Beteljesedni látszik az átfogó vagyonátcsoportosítás, amely már régóta tart – ismételte meg –, és ez egyértelműen az adatokban is megmutatkozik. A cégek közül közül kiemelte, hogy, a Magyar Építő Zrt.-nél 95 százalékos volt a közbeszerzések aránya és 40 százalék fölötti a nyereségráta. Tehát a NER-es cégek alapvetően közbeszerzésekből élnek és nagyon nagy arányban söpörnek be nyereséget.

Martin József Péter beszélt arról is, hogy a túlárazás mértéke már elképesztően nagy, több száz százalékra rúg; miközben egy 2015-ös tanulmányukban még átlagosan 25 százalékos túlárazást mutattak ki az EU-s forrásoknál. Ez az állami vagyon elkótyavetyélése, ellopása, másrészt viszont javítja a beruházási és a növekedési statisztikákat is. Például az is emiatt van, hogy Magyarországon uniós összevetésben magas a magánberuházási ráta.

Szerinte – és ezt az unió, illetve a tagállamok képviselőinekis el szokta mondani – az EU tíz évig becsukott szemmel nézte, hogy mi történik Magyarországon. Az elmúlt egy évben következett be a fordulat a jogállamisági eljárás elindításával, azzal igyekeznek nyomás alatt tartani a magyar kormányt, korrupcióellenes intézkedéseket elfogadtatni – és közben nem jön a pénz. Azonban most már teljes kapacitáson működik a rendszer, nagyon nehéz szabályozói eszközökkel kezelni a rendszerszintű korrupciót. Példaként említette, hogy vannak olyan szektorok, ahol már nem is kell csalni a közbeszerzéseknél, mert csak NER-es cégek vannak.

Adatbázisukban azt is bemutatták, hogy az öt legtöbb közbeszerzést nyert cég közül négy építőipari, ezek közül három hazai NER-es. A legtöbb közbeszerzést a Duna Aszfalt húzta be – amely a Szijjártó Péter jachtoztatásáról is elhíresült Szíjj László tulajdona.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. június 5., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János