„Klubrádió
Esti gyors

Felcsúton másfél milliárd jut csónakázótóra, egy "jól ismert, szűk kör" járt jól

16/05/2023 21:03

| Szerző: Klubrádió

Maga a csónakázótó záportározóként létesült az első Orbán-kormány támogatásával. Később uniós pénzből építettek bele egy szigetet, most pedig állami támogatással épült híd és étterem – utóbbit Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök régi barátjának egyik cége üzemelteti majd, ismertette Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

2023. május 16. Esti gyors / részlet, Erdélyi Katalin (23.05.16.)
04:35
00:00

Másfél milliárd forint jut Felcsútnak csónakázótóra a Kisfaludy-program keretében, és ez csak a támogatás egyik szelete.

Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója az Esti gyorsban elmondta, a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyen keresztül a kormány rengeteget pénzt adott turisztikai vállalkozásoknak. Nagyon magasztos célokat fogalmaztak meg, mint a vendégek vonzása, megtartása, fejlesztési projektek, csak hát a megvalósításnál azt látni, hogy a pénzek nagy része a szokásos Fidesz-közeli embereknél, cégeknél, önkormányzatnál landolt. Például Felcsúton a csónakázótavas projektre – ami mellett van híd, étterem, korcsolyapálya, és kisebb dolgok is.

Hozzáfűzte: Felcsút kapott ennél nagyságrendekkel többet, ennek a sokszorosát is. Ezt érdemes komplexen, együtt nézni, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök és jóbarátja, Mészáros Lőrinc falujáról van szó. Az egész a stadionnal, majd a fociakadémiával kezdődött, aztán folytatódott a kisvasúttal uniós pénzből a kormánynak köszönhetően. A szomszédos Alcsútdobozon az arborétumot uniós pénzből felújították, azt és a mellette épült hotelt is Mészárosék üzemeltetik.

 
hattyúhíd Felcsúton,
kép: Hadházy Ákos, Facebook
 

Maga a csónakázótó záportározóként létesült az első Orbán-kormány támogatásával, ez a felcsúti nagy vasútállomással szemben van. Uniós pénzből építettek bele egy szigetet, most pedig állami támogatással épült a híd és az étterem – utóbbit szintén Mészáros Lőrinc egyik cége üzemelteti majd. Egy szűk és jól ismert kör részesült a fejlesztésekből – összegezte.

Erdélyi Katalin jelezte, ahogy cikkében is említette, a Transparency International (TI) kiperelte a felcsúti projekt mellett a szintén Mészáros Lőrinc kezében lévő Hunguest-szállodák támogatási szerződéseit, a Club Aliga-fejlesztésről elhíresült Appennin Nyrt, illetve a Laposa borászat támogatásait, ezeket dolgozzák fel. Azonban ez nem egyszerű feladat, mert a TI eleve hosszas pereskedés után kapta meg az adatokat, és nagyon megnehezített formában. Egyesével, oldalanként külön .pdf-be beszkennelve, egy linkre feltöltve, onnan csak egy pár napig lehetett letölteni, de még az így megszerzett dokumentumok nagy része is „ki volt feketézve”, tehát a végsőkig próbálták titkolni a Kisfaludy részéről, hogy mégis hogyan osztották ki ezt a „töménytelen állami pénzt”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. május 16., kedd 18:35
Műsorvezető: Selmeci János