„Köszönjük,
Reggeli gyors

Ligeti: Gellert kapnak az uniós pénzek Magyarországon

19/05/2023 10:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A magyar fő ellenőrző szervezetek vezetői nem tudták meggyőzni az Európai Parlament küldöttségét arról, hogy az uniós forrásokat a szabályoknak megfelelően osztották el – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

2023. május 19. Reggeli gyors - részlet 23.05.19. Ligeti Miklós
10:02
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Budapestre látogatott, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja, akik felszólították a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat, ne felülről lefelé, hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. Magyarán nem sikerült meggyőzni az EP delegációját arról, hogy az uniós pénzek haszonélvezői a magyar polgárok és a vállalkozók lennének.

"Attól függ, milyen szájízzel mentek vissza a szállásukra a delegáció tagjai, hogy milyen tömény volt a menüben a korrupciós együttható" – mondta élcelődve a Reggeli gyors pénteki adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a Monika Hohlmeiert (a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt tagja), Daniel Freundot (német zöldpárti EP-képviselő), és Cseh Katalint, mint külső szemlélőt is soraiban tudó delegáció pontosan tisztában vannak vele, mégis mindig meglepődnek azon, hogy "milyen mélységig hatol az állam foglyul ejtése Magyarországon".  

Az ellenőrzés során a delegáció a civileken és újságírókon kívül találkozott államhatalmi tisztviselőkkel, a fő ellenőrző szervezetek vezetőivel (ÁSZ), és utóbbiak nem tudták meggyőzni a küldöttséget arról, hogy az uniós forrásokat a szabályoknak megfelelően osztották el, és használták fel. A civil szervezetek és újságírók által feltárt ügyek, mint a "Híd a munka világába" nevű projekt is azt bizonyítja, hogy "gellert kap az uniós pénzek szétosztása Magyarországon".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.05.19., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert