„Klubrádió
A lényeg

EP-delegáció: Felelősségteljesebben ossza el a kormány az európai uniós forrásokat!

17/05/2023 20:00

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának Budapestre látogató delegációja felszólította a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat, ne felülről lefelé, hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket - mondta Monika Hohlmeier, az EP hattagú delegációjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

Hohlmeier szerint 28 milliárd euró, azaz 10 ezer milliárd forint sorsa múlik azon, hogy teljesül-e érdemben a korábban megfogalmazott úgynevezett 27 szupermérföldkő és a hozzá tartozó 17 korrekció. Az uniós alapok nagy lehetőséget rejtenek az ország számára, ugyanakkor vannak fenntartásaik, hogy tényleg a magyar polgárok és a vállalkozók a haszonélvezői azoknak – jelezte.

Pozitív fejleménynek nevezte az Integritás Hatóság felállítását, a magyar hatóságok és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közötti egyre szorosabb együttműködést, valamit az Országos Bírói Tanács megerősítését. Ugyanakkor nem elégedettek azzal, ahogy az Állami Számvevőszék az uniós pénzek elköltését ellenőrzi. Ezekre a kérdésekre nem kaptak megnyugtató választ a hatóságtól. 

A problémák között az ÁSZ működése mellett említették, hogy a regionális és települési önkormányzatokat nem vonják be a fejlesztési tárgyalásokba; az ellenzéki vezetésű önkormányzatok hátrányt szenvednek; több multinacionális vállalat is panaszt tett, jelezve, attól félnek, a diszkriminatív, érzésük szerint ellenük irányuló magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról; egyes cégeket vegzálnak a hatóságok; a kormányzat egy kivételezett kört támogat.

A látogatásról kiadott közleményükben felhívták a figyelmet arra is, hogy egyik napról a másikra módosítják rendeletekkel a költségvetést. Tavaly például 95 alkalommal nyúlt bele a kormány anélkül, hogy megkérdezte volna a parlamentet. 

(forrás: MTI, hvg.hu, kiemelt kép: Európai Parlament)