„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fidelitas-elnök: Az EU iránymutatása is lehet jó

18/05/2023 19:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke szerint az Európai Unió Magyarországgal szembeni követelései politikai jellegűek, ha jobbá teszik az ország működését, nincs gond velük.

2023. május 18. Megbeszéljük - részlet 23.05.18. Farkas Dániel
22:37
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, háromnapos látogatásra érkezett Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága. A delegáció egyúttal arra szólította fel a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat,  az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket.

A látogatásnak a Fidelitas akciója adott pikáns mellékízt, akik a eurókötegekkel kitömött bőrönddel várták a delegációt. A Fidesz ifjúsági szervezete arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a képviselők akkor jöttek az uniós források elosztását felmérni, amikor Brüsszelben éppen az Európai Unió történetének "legnagyobb korrupciós botránya zajlik". Ezt az ügy kirobbanása idején Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója úgy kommentálta a Klubrádiónak: "Orbán álomforgatókönyve az EP korrupciós ügy".

Az bőröndös akcióval kapcsolatban megszólalt a Megbeszéljük csütörtöki adásában Farkas Dániel. A Fidelitas elnöke szerint az Európai Parlament magatartása az ügy tükrében képmutatás. Megjegyezte, ő személy szerint közbeszerzési szabálytalanságokkal nem találkozott (2014 és 2019 között Farkas Kiskunhalas alpolgármestere volt). Hozzátette, "ha Brüsszel javaslatokat fogalmaz meg, a parlament ezeket a kéréseket, iránymutatásokat sorra megszavazza". Mégis úgy véli, a Magyarországgal szemben megfogalmazott uniós követelések politikai jellegűek. Arra kérdésre, hogy ha ez valóban így van, akkor miért hajtja végre sorra a követeléseket a kormány, Farkas azt mondta, "ha ezek a kérések az ország működését még jobbá teszik, akkor ezekkel semmi gond", noha az Unió az országok szuverenitásának megsértését jelentő vonalat már átlépte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Farkas Dániel
2023.05.18., csütörtök 17:20
Riporter: Bolgár György