„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit nem adja jelét, hogy találkozni akarna a közös pénzeket ellenőrző uniós delegációval

11/05/2023 21:07

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Úgy tudni, Varga Judit nem találkozik az Európai Parlament hétfőn érkező delegációjával, mivel a lehetséges magyarországi partnerek közül eddig egyedül ő nem igazolta vissza a tervezett találkozót – mondta el a Klubrádiónak Lara Wolters holland szociáldemokrata EP-képviselő, aki tagja lesz a költségvetési ellenőrző bizottság hattagú delegációjának. 

"Varga Judit igazságügyi miniszterrel is tervbe van véve egy találkozó a programunk szerint – de egyedül ő nem igazolta vissza a találkozót" – mondta el a Klubrádiónak Lara Wolters holland EP-képviselő (aki hazájában az ellenzéki Munkáspárt tagja), aki hétfőn érkezik Budapestre a parlamenti delegáció tagjaként, hogy tárgyalást folytasson a kormány képviselőivel, civil szervezetekkel.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon május 15-17. között. A képviselők közvetlenül akarnak vizsgálódni azért, hogy feltárják, jó helyre kerülnek-e az uniós források. Budapesten tesz látogatást, hogy az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos ügyekben tájékozódjanak. Megvizsgálják, tartja-e magát a kormány a jogállami elvárásokhoz, illetve hogy halad a 27 szupermérföldkőnek nevezett feltétel teljesítésével. Beszélnek kormányzati képviselőkkel a közbeszerzési eljárások átláthatóságának fontosságáról, képet szeretnének kapni arról, hogy visszaszorulóban van-e a korrupció.

Az EP-képviselők találkoznak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Dencső Balázzsal, a Pénzügyminisztérium alá tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatójával, Vágujhelyi Ferenccel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével, valamint az új Integritás Hatóság elnökével, Biró Ferenccel. Továbbá Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselőivel is.

A hattagú küldöttség a bizottság elnöke Monika Hohlmeier (Európai Néppárt, Németország), akivel szintén tudtunk beszélni ideutazásuk előtt. A két képviselővel folytatott beszélgetést teljes terjedelmében a szombati Hetes Stúdió műsorában hallhatják.

(Kiemelt kép: Facebook)