„Klubrádió
Hetes Stúdió

Fontos hét jön az EU-s kifizetések szempontjából – Interjú Monika Hohlmeier bizottsági elnökkel és Lara Wolters delegálttal

14/05/2023 15:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság aggódik, mert hamarosan utalhatják az uniós pénzeket a magyar kormánynak.

Csernyánszky Judit a Magyarországon járó EU-s Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnökével és egy tagjával készített interjút. 

2023. május 13. Hetes Stúdió-részlet (2023.05.13. Csernyánszky Judit interjúi)
11:45
00:00
Az az összes politikai csoporttal koordinálva fél éve döntöttünk a magyarországi látogatásunkról. Két-három éve látjuk azokat a problémákat, amelyek egyrészt az uniós pályázati pénzekkel, másrészt a jogállami normasértésekkel kapcsolatosak, s amelyek következtében be lettek fagyasztva a magyar források – mondta el rádiónknak Monika Hohlmeier, az Európai Néppárt, azon belül a német CSU képviselője, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke.

– Milyen kérdéseket fognak feltenni a kormányzati képviselőknek?

– Az Európai Bizottság által felvetett és az Európai Parlamenttel által megvitatott – sok-sok kérdést.

– Miként tudják kontroll alatt tartani, hogy a kormány betartja a jogállami feltételeket?

– Alapvetően az Európai Bizottság feladata kontroll alatt tartani a folyamatokat. De mi a parlament nevében ellenőrizzük a bizottság által is megtett lépéseket. Most például az igazságszolgáltatásban támasztott feltételek teljesítésére várunk garanciákat a bizottságtól. Vagy az úgynevezett Integrációs Hatóság függetlenségére vonatkozó garanciákat is látni szeretnénk. De eljutott a belső piacot érintő, a bizonyos cégekkel szembeni tisztességtelen eljárás ügye is a parlamenthez éppúgy, mint a bizottsághoz.

– Az utóbbit is felvetik a kormányzati tárgyalásokon?

Monika Hohlmeier
 
Monika Hohlmeier
wikipedia
 

– Természetesen, hisz az a cél, hogy ezekből az uniós alapokból minden magyar ember profitálhasson. Garanciákat kell kapnunk arra, hogy – legyen az civil szervezet, bármilyen nagy vagy kkv – tisztességesen részesüljön ezekből a pénzekből. Legyenek átláthatóak és mindenki számára elérhetőek a pályázatok, ne manipulálhassák a pénzek elosztását.

– Attól tartok, önök sok ígéretet fognak hallani a kormánytagoktól. Miként tudják majd biztosan, hogy a pénzek nem Orbán barátai és az oligarchák zsebébe jutnak újra és újra?

– Azt gondolom, mind az Európai Bizottság, mind a Költségvetési Ellenőrző Bizottság auditálása szigorú kontroll alatt van. A Bizottság is eljuttatta hozzánk azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a pályázati pénzek felhasználása – legalább három évre visszamenőleg – nem a meghatározott szabályok szerint történt. Mi is épp ugyanezekre a következtetésekre jutottunk.

– Úgy tűnik nekem, ön nem nagyon optimista az elmúlt három év gyakorlatát látva, hogy változás állna be a kormányzati politikában.

– Egyelőre csak remélni tudom, hogy megváltozik a kormány magatartása e téren. A jogállamiság visszaállítása tényleg lényegi kérdés, mert anélkül nem lehet a pénzügyi alapokhoz jutni. Téved a kormány, amikor azt mondja, hogy nem fair a mi követelésünk. Ezt minden egyes államtól hasonlóképpen elvárjuk, mert a jogállami normák betartása az alapja az EU működésének. És e tekintetben sajnos egyelőre azt tudom mondani, hogy az auditálások alapján van okunk az aggodalomra.

✷ ✷ ✷

– Ön szerint van esélye a magyar kormánynak arra, hogy az önök látogatása után mégiscsak kap uniós forrásokat? Ezt már Lara Wolterstől kérdezem, holland szocdem parlamenti képviselőtől, aki a Költségvetési Ellenőrző Bizottság tagjaként szintén a delegációval érkezik Budapestre.

– Én egyelőre csak azt tudom mondani, hogy mi csak problémákat látunk, mert az alapvető jogok sérülnek Magyarországon, amit önök, a Klubrádió is minden nap megtapasztal. Nyilván mi a tényeket akarjuk látni, hallani, amikor a kormány tagjaival és a civilekkel, elemzőkkel találkozunk, s azzal is tisztában vagyok, hogy mindent fenntartással kell fogadnunk.

Kérdésemre Wolters elmondja, hogy a K-Monitorral, a TI, a Magyar Helsinki Bizottsággal, az Oltalom Karitatív Szervezettel, a Budapest Intézettel és természetesen oknyomozó újságírókkal is tárgyalnak.

Lara Wolters
 
Lara Wolters
Fotó: wouter zaalberg / wikipedia
 

– Magunk is olvassuk a különféle jelentésekben és újságokban is, hogy Orbán tulajdonképpen saját magának építtetett egy kisvasutat. Hogy saját köreinek osztja ki a földeket és ezek az oligarchák kapják meg az uniós agrárszubvenciókat. A legutóbbi költségvetési ellenőrzéseink alapján ismét megerősítést nyert, hogy indokolt az uniós pénzek befagyasztása. Ami részben jelenti a kohéziós alapokat és nagyobb összegű, a Covid-féle helyreállítási alapot. 

– Ahogy az előbb jelezte, fenntartásokkal fogja fogadni az ígéreteket, amiből tele lesz a padlás – szerintem.

– Tekintve, hogy mi vagyunk a Költségvetési Ellenőrző Bizottság, mindenki számíthat a tényszerűségünkre. Minden esély megadunk, de eddigi tudásunk szerint nem biztató a helyzet. S nem azért mondjuk ezt, mert a magyar kormányról van szó, hanem azért, mert a magyar emberek, a kisemberek érdekeit tartjuk szem előtt a pénzek elosztásakor. Mert tudjuk, hogy sokan akarnának újra demokráciában élni. De azzal is tisztában vagyunk, ahogy mondani szokták, kutyából nem lesz szalonna – értve ezt a jelenlegi kormányra. Nem értjük, hogyan volt képes egyik pillanatról a másikra az igazságügy függetlenségét biztosítani hivatott törvényt alkotni, majd egyik pillanatról a másikra el is fogadnia azt a törvényhozásnak. Érteni vélem, kell a pénz.

– Nos, akkor hogyan lehet biztos abban, hogy nem folyik el a pénz újra és újra?

– Nekünk most az is a dolgunk, hogy nyomás alá helyezzük az Európai Bizottságot. Szerintem most már nem lehet diplomatikusan kerülgetni a témát, mint macska a forró kását. A tényeket és az ígéretek megvalósulását akarjuk látni.

– Gondolom, készítettek egy listát arról, melyek a konkrét elvárásaik. Leteszik azt a tárgyalóasztalra?

– Igen, amit már korábban is megalkottunk. Az úgynevezett szupermérföldkövek. Amelyeken pontról pontra haladva ki lehet pipálni mindazt, ami megvalósult. A jogállami elvárások tekintetében követeljük az intézményektől elvett függetlenség visszaállítását. Követeljük a sajtószabadság visszaállítását, a pénzügyek átláthatóságát, a független igazságszolgáltatást. Nem szeretnénk persze úgy járni, hogy a pénzek folyósítása után visszarendeződnek a dolgok, s minden úgy megy tovább, mint eddig. Biztos vagyok abban, hogy a jövő heti látogatásunk nem az utolsó lesz Magyarországon.

– A Huszonhét szupermérföldkőnek nevezett, az önök által felállított feltételekből hányat látnak megvalósulni? Hányat tudnak nyugodt szívvel kipipálni? Miket fognak felvetni a kormánnyal folytatott tárgyalások során?

– Nos, ez továbbra is komoly vita tárgyát képezi a parlamentben. De már akkor is felvetettük, amikor jóváhagytuk a Covid-féle helyreállítási alap szupermérföldköveit, hogy ugyan miként lehet ezeket lecsekkolni? Mi számít elfogadhatónak? Megvalósítottnak? Hozzáteszem, ezek a mérföldkövek nemcsak Magyarország szembeni elvárások. Minden tagországnak teljesíteni kellett a feltételeket, hogy megkaphassa a ráeső támogatási összeget. Én mindig azt mondtam, túl tágak a feltétel keretei, nem lehet egzaktan számon kérni a teljesítéseket. Okay, értem én, hogy a demokrácia megkövetelése és meghatározása nem olyan, mintha mondjuk a rakétatudomány. De épp ezért van szükség a folytonos párbeszédre. Egy dolog a leírt betű, a másik annak konkrét értelmezése, mert a betűnek is lelke van. Tényleg nyitott vagyok minden érv befogadására, amikor tárgyalni fogok a kormánnyal. Nincs előre bekészített konklúziós és eredmény-listánk. A tárgyalást követő hetekben dől el, mire is jutottunk, mert azt tapasztaljuk, hogy mindeközben állandó változtatásokat hajt végre számos téren a kormány, amelyek kiszámíthatatlanok. Vagy éppen az ígérete ellenére másképp cselekszik.

– Azért továbbra is faggatnám, hogy számít valamiféle áttörésre? Sejti, mi lesz az a pont, ami megfordíthatja az eseményeket?

– Hasonló helyzetben voltunk, amikor Prágában jártunk Babis miniszterelnökségekor.  

– Megjegyzem, tudomásom szerint Orbán Viktor még soha nem fogadott uniós bizottságot.

– Nagyon nehéz nyílt és őszinte tárgyalást folytatni. Nekem mindig az az érzésem, hogy színjáték zajlik. De azért bizakodom. És abban is, hogy Varga Judittal is tudunk tárgyalni

– Miért? Nem biztos, hogy fogadja magukat?

– Egyelőre tőle nem kaptunk semmilyen visszajelzést, nem igazolta vissza a tervezett találkozónkat.

Kérdésemre, hogy a többiek mind visszaigazolták a találkozójukat? – a válasz határozott igen volt. Így találkozik a delegáció Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka János igazságügyi államtitkárával, Windisch László számvevőszéki elnökkel, Dencső Balázzsal, az Európai Támogatásokat Auditáló főigazgatóval, Vágujhelyi Ferenccel, az Adóhivatal elnökével, az új Integritás Hatóság elnökével, Bíró Ferenccel. A parlamentben tárgyalnak Gazdasági, az Igazságügyi, az Európai Ügyek és a Költségvetési Bizottsággal.

– Felkeresik Karácsony Gergely főpolgármestert és a Magyar Önkormányzatok Szövetségét is. Jelenti ez azt is, hogy egyszerűsödik a helyi programokat támogató források közvetlen lehívása?

– Jó kérdés, hisz az uniós pénzeknek közvetlenül kellene eljutniuk az állampolgárokhoz. Ám miután a magyar kormány még az önkormányzatok pénzét és szétosztásukat is kontroll alatt tartja, mindent központi politikai irányítás alá vett, nehéz alternatív útvonalat találnunk. Másrészt mindezek adminisztrációja is nagyon nehézkes, ezért mi is küszködünk ezzel a problémával.

– Mit gondol, megfogadja-e az önök összegző tanácsát az Európai Bizottság, majd az Európai Tanács? Tudnak, képesek nyomást gyakorolni rájuk, mint parlamenti képviselők?

– Attól tartunk, hogy a Bizottság szép lassan el kezdi porciózni a pénzeket a magyar kormánynak, kicsit a kohéziós alapból, kicsit a helyreállítási alapból. Az Európai Parlament határozottan állítja, ez még idő előtti. Nem látjuk a demokratikus rendszer visszaállításának eredményeit. Személy szerint én nagyon dühös vagyok az Európai Tanács számos tagjára, mert nem mondják meg kollégájuknak, Orbán Viktornak, mi a teendő. Puhányak, gyengék. Ne lejtsenek már pávatáncot! Miért engedik meg, hogy Orbán túszul ejtse őket újra és újra?

– Esetleg ismeri a részleges kifizetések tervezett menetrendjét?

– Nekem úgy tűnik, az elkövetkező hetekben erre sor kerül. Ezért fontos, hogy most Magyarországra látogassunk. A jövő hét a kohéziós alapok szempontjából úgy tűnik, fontos hét lesz a részleges kifizetés szempontjából. De mi, parlamenterek egyelőre nagyon aggályosnak tartjuk ezt a lépést a brüsszeli vezetéstől.

Csernyánszky Judit interjúja a 2023. május 13-i Hetes Stúdióban hangzott el.