„Köszönjük,
Reggeli gyors

Lakner: Pandora szelencéjét nyitogatja a politikai vezetés a nyugatellenes szólamokkal

24/02/2023 16:09

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A kormánypártok kétnapos frakcióülésén Orbán Viktor háborúpárti nemzetközi elitről beszélt, ellenfelei között megnevezve Joe Biden amerikai elnököt. A nyugatellenes szólamok felerősödtek, amióta nem jönnek az európai uniós források. Lakner Zoltán politológus úgy látja, a kormány beárazta a rossz pozícióját a szövetségi rendszerekben és inkább arra koncentrál, hogy magyarázatot adjon a bírálatokra a hazai közönségnek. 

A héten kétnapos kihelyezett frakcióülést tartottak a kormánypártok Balatonfüreden. Szó volt a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, a "gyermekvédelmi" törvény szigorításáról és persze a háborúról és Magyarország nemzetközi viszonyrendszeréről is. A kormánypárti Magyar Nemzethez eljutottak Orbán Viktor a zárt ülésen elhangzott beszédének részletei, amiben Joe Bident, Soros Györgyöt és a "Gyurcsány Ferenc vezette baloldalt" nevezte meg ellenfelekként. „Amit erről tudunk, azt azért tudjuk, mert azt akarják” – kommentálta a beszéd kiszivárgását Lakner Zoltán, politológus a Reggeli gyorsban.

Lakner szerint „különös volt az időzítés”: a kormányfő azzal párhuzamosan bírálta Joe Bident a háborúval összefüggésben, hogy az amerikai elnök Varsóba látogatott, ahol Novák Katalinnal is találkozott.

A politológus úgy véli, a kormány beárazta megromlott pozícióját az EU-ban és az amerikaiakkal folytatott vitákban is. „Mintha elengedték volna a gyeplőt és már csak azzal foglalkoznának, hogy magyarázatot adjanak a várható újabb és újabb bírálatokra”. Nem tudják elérni, hogy megérkezzenek az uniós források, így inkább a kommunikációval törődnek – mondta Lakner.

A teljes hétéves költségvetés és a helyreállítási alap forrásait felfüggesztették és a politikai vezetés folyamatosan eljátssza, hogy rácsodálkozik az Európai Unió feltételeire, miközben azok egyenes jogkövetkezményei a múlt év végi bizottsági és tanácsi döntéseknek. Nagyon egyértelmű, hogy milyen lépéseket kellene tennie a kormánynak és látványosan nem teszik meg ezeket. A feltételek azt a célt szolgálnák, hogy Magyarországon kevésbé legyen tekintélyelvű a kormányzás, Orbán pedig nem akar visszavenni az elmúlt 13 évben megszerzett hatalmából. Így nem várható, hogy a nyugatellenes retorika egyhamar megváltozna – fejtette ki a politológus.

Ráadásul ez a retorika befolyásolja a közvéleményt, aki olvas fideszes fórumokat, az láthatja, hogy egyre gyakrabban jelennek meg olyan gondolatok, hogy el kéne hagynunk az Európai Uniót. „Pandora szelencéjét nyitogatja” a politikai vezetés a politológus szerint, aki nem tudja, hogyan fog megállni ez az eszkaláció. Irreális a nyugati biztonsági garanciák és a gazdasági befektetések leváltása valami másra, azt remélem, hogy ezt a kormányban is tudják – mondta Lakner.

A NATO-bővítéssel kapcsolatos húzódozás régóta tart. A politológus szerint "sok hűhó semmiért", hogy parlamenti delegációt küldünk Svédországba és Finnországba – a lépés csak tovább rombolja Magyarország presztízsét a nyugati szövetségesek szemében, a végén pedig úgyis ratifikálni fogjuk a csatlakozást – véli Lakner.

A "gyermekvédelminek" nevezett melegellenes törvénnyel kapcsolatban pedig nehéz látni, hogyan képzelik a szigorítását. Amire viszont szükség lenne, az a működő jelzőrendszer kiépítése, amely valóban a gyermekeket védené a különböző abúzusoktól. Ha ebbe az irányba mozdulna a törvénykezés, annak csak drukkolni lehetne – mondta Lakner.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkár és Orbán Viktor 2015. november 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2023.02.24., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert