„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Európa nem tűri tovább, hogy Orbán hülyét akar csinálni belőle"

25/04/2023 16:51

| Szerző: Klubrádió

Ujhelyi István szerint nem hogy közeledünk, de egyre inkább távolodunk az uniós források megszerzésétől. Szerinte őszig esélytelen, hogy megérkezzenek a pénzek.

2023. április 25. Megbeszéljük- részlet- Ujhelyi István-2023.04.25.
17:23
00:00

Egy hétfői hír szerint az Európai Parlament öt nagy frakciójának közös levele, amelyből kiderült: az európai politikusokat mégsem lehet hülyére venni, azonnal észrevették, hogy a magyar kormány a két újabb törvényével – a státusztörvénnyel és az ún. "feljelentési törvénnyel" – megint szembemegy Európával. Hogy lehet, hogy Brüsszelben ilyen gyorsan reagáltak? – kérdezte Ujhelyi István EP-képviselőt a Megbeszéljükben Bolgár György.

Az Európai Parlament feszülten figyeli a magyar kormány gerinctelenségeit, folyamatosan tájékozódik  – mondta Ujhelyi, aki egyébként nem emlékszik arra, hogy az Európa-párti nagy frakciók valaha is közösen fordultak volna az Európai Bizottsághoz egy egyébként európai léptékben kis ügyben.

Ujhelyi oldalait most megint ellepték a hazaárulózó Fidesz-trollok, mondván, feljelentősdit játszik a saját hazájával szemben. Azt mondta: erről persze szó sincs. "Mi védjük a magyar érdekeket, most éppen a diákok és a tanárok érdekeit. A nemzettel szemben az követ el bűnt, aki ilyen jogszabályokat meghoz. Ezekkel újabb veszélybe sodortuk az európai forrásokat, és az Orbán-kormánynak sikerült magára haragítania legalább 25 tagállam kormányzati és európai parlamenti képviselőit. Nem hajlandók eltűrni, hogy a magyar kormány megpróbál hülyét csinálni belőlük.

 
Ujhelyi István
Facebook/Ujhelyi István
 

Gondoljunk bele – javasolta Ujhelyi –, hogy mennyire hiányzik Magyarországnak az uniós forrás. Az EU szeretné megnyitni a pénzcsapokat, mert egy gazdaságilag és társadalmilag legyengülő, elszegényedő Magyarország nem érdeke az uniónak. De ragaszkodnak, ragaszkodunk ahhoz, hogy az európai uniós forrásokat ne Orbán oligarchái lopják el és ahhoz, hogy a jogállamiság legalapvetőbb kérdései rendeződjenek. Azonban Ujhelyi szerint nem hogy közeledünk, egyre inkább távolodunk az források megszerzésétől. Szerinte őszig esélytelen, hogy jöjjön pénz és ha a kormány nem változtat az álláspontján, előfordulhat, hogy tartósan beragadnak a források.

Azt gyanítom – tette hozzá –, hogy Orbán időt húz, az európai intézmények tűrőképességét teszteli. De ha a nemzetközi pénzpiacok, a befektetők megérzik, hogy távolodunk az uniós pénzek megszerzésétől, akkor abban a pillanatban a forint egy  zuhanórepülés után a szakadékban találja magát. És hiába kopogtat Orbán Kínában vagy máshol. Azt a 15 ezer milliárd forintot, amit az EU adna, senki más nem tudja pótolni. Csak úgy, ha olyan drága hiteleket vesz fel Orbán, amit még az dédunokáink is nyögni fognak. Ezt nem engedhetjük meg – összegezte a képviselő.

"Nagyon remélem, hogy nem csak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók, hanem lassan mindenki rádöbben az országban, hogy ez a rendszer semmi mást nem szolgál, mint Orbán politikai hatalmát és azt a hűbéri rendszert, ami kiépített" – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ujhelyi Istvánnal
2023.04.25., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György