„Köszönjük,
A lényeg

Novák Katalin visszaküldte a parlamentnek a "magyar életmód védelméről" szóló törvényt

22/04/2023 09:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A köztársasági elnök szerint jelen formájában a jogszabály eszközei "joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják".

A köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a hosszú című "Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések" címet kapott törvényt.

Ahogy a 444.hu fogalmaz, ez a jogszabály elméletben EU-s irányelvek átültetését szolgálja, de olyan szabályokat is beleírtak, amelyek alapján akár már azért is közérdekű bejelentés tehető, ha valaki vélhetően kétségbe vonja a házasság és a család szerepét, vagy a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Vagyis a törvény, miként a hivatalosan gyermekvédelminek nevezett, de homofób módosításokkal átírt törvény is, lényegében arra buzdítja a feljelentésre hajlamosabb honfitásainkat, hogy jelentsék fel a melegeket, transzneműeket – bár hogy egy ilyen bejelentés milyen retorziókkal járhat, azt a jogszabály nem részletezi. (Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő a jogszabályról azt mondta, szerinte "mostantól bárki feljelentheti a másikat, ha az szeretetben neveli a gyermekét – azonos nemű párjával".)

Novák írásos indoklása szerint a törvény "szabályozása nem kapcsolódik az irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen". Novák szerint jelen formájában a jogszabály eszközei "joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják".

Novák szerint a törvénynek még az uniós irányelvek átvételét célzó része is problémás, hiszen "az alaptörvényi értékek védelme" alapján tett bejelentésekben jogellenesnek minősíthetnek olyan magatartást is, mely amúgy az Alaptörvényben biztosított véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozik.