„Klubrádió
Világháló

Tömegeket megmozgató események: a Velencei Karneváltól a Super Bowlig

16/02/2024 13:04

| Szerző: Klubrádió

Külpolitikai magazinunkban ezen a héten ellátogattunk a valenciai Las Fallasra, Indiába, karneváloztunk és az amerikai fociliga döntőjének üzleti és politikai aspektusait is megvizsgáltuk.

2024. február 16. Világháló (2024. február 16., péntek 15:30)
25:22
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
A Világháló lyukain a héten különböző, nagy tömegeket megmozgató események, ünnepek akadtak fenn.

Így ajánlotta az adást Benda László.

Nemrég ért véget a Velencei Karnevál, amely mára 17 naposra bővült. A karnevál mindig akkor zárul, amikor a böjt indul – maga a kifejezés is erre utal, hiszen a latin „carne”  „hús” és a „levare” vagy „vale”  „elhagyni”, illetve „búcsúzom" szavakból ered – az eseményről Bér Rudolf, festőművész mesélt. 

Most indul be a spanyol fieszta szezon, arról, hogy milyen papírmasé figurákat égetnek el a valenciai Las Fallas alkalmával Nemes Gábor, a Klubrádió külföldi tudósítója számolt be. 

Az indiaiak is szeretnek ünnepelni, számos olyan hagyomány van, amely milliókat mozdít meg – Odze György író, mutatta be többek között a harcikocsik fesztiválját.

Végül pedig egy sportünnep: az amerikai fociliga idei döntőjének, a Super Bowlnak a nézettsége már-már vetekszik a Holdra szálláséval. A Nielsen mérése szerint több mint 200 millió ember látta legalább egy részét. Az esemény azonban nemcsak a fociról szól – azon kívül, hogy a szünetben A-listás sztárfellépők szórakoztatják a közönséget – milliárdok repkednek a háttérben. Egy harminc másodperces tévéreklám a döntő alatt idén 7 millió dollárba került. Ráadásul, amióta Taylor Swift Travis Kelce-vel, az idei bajnok Kansas City Chief játékosával jár, még különböző összeesküvéselméletek is beindultak – Nagy Gábor, a HVG volt amerikai tudósítója bontotta ki az NFL döntő üzleti és vélt vagy valós politikai vetületeit.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2024. február 16., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa