„Klubrádió
Világháló

A brit igazságszolgáltatás legnagyobb kudarca

26/01/2024 13:51

| Szerző: Klubrádió

Bűnökről, vétkekről szólt a Világháló ezen a héten is: szó volt az amstetteni vérfertőzési ügyben elítélt apáról, a sztárcsatár Karim Benzemáról, aki egy belügyminisztert perel, arról, mit szólnak ma az oroszok Lenin mauzóleumához és beszéltünk még több száz dühös brit postásról is.

2024. január 26. Világháló (2024. január 26., péntek 15:30)
26:23
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Ezen a héten is folytattuk különböző bűnök kitárgyalását a Világhálóban.

Így ajánlotta az adást a műsorvezető, Benda László.

Lenin halálának 100. évfordulóján már egyre kevesebben értenek egyet azzal, hogy továbbra is ott lakozik a mauzóleumában Moszkva központjában, a Vörös téren, miközben még mindig rengeteg turista kiváncsi rá. Németh András, a HVG külpolitikai újságírója mesélt arról, hogy Lenin halála után átmenetileg társbérletben is lakott és arról is, mennyiben van nosztalgia a Szovjetunió iránt manapság Oroszországban.

 
Lenin mauzóleuma
 
 

Nagy-Britanniában az ezredforduló táján éveken át derült fény újabb és újabb postáknál arra, hogy komoly pénzek hiányoznak, amelyeket aztán a – helyben ismert és becsült – postamestereken kerestek, közűlük 236-ot el is ítéltek. Sokuk élete tönkrement a történetben, miközben nem is ők voltak a ludasok. A brit igazságszolgáltatás talán egyik legnagyobb kudarcáról és a ma a munkáltatójukat perlő postásokról  R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója számolt be.

Ausztriában mostanában az borzolta a kedélyeket, hogy úgy tűnt, egy életfogytiglanra ítélt bűnözőt kiengedhetnek a börtönből. Josef Fritzl 24 éven át tartotta fogva saját lányát, Elizabethet a pincében, akit rendszeresen megerőszakolt, így a vérfertőző kapcsolatból hét gyermek született. Az amstetteni férfit 2009-ben ítélték el, a védelem a most 88 éves Fritzl szabadlábra helyezését kérte – hogy hogyan döntött a bíróság azt kollégánk Kárpáti János mondta el.

A 2015-ben készült Szoba c. filmet részben Elizabeth Fritzl története ihlette.

Végül, miért perelte be a brit belügyminisztert Karim Benzema, a francia válogatottban játszó csodacsatár? Nagy Gábor, a HVG munkatársa mesélte el.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Kézbesítők a ceglédi postahivatal udvarán, 1970-ben. Fortepan/Péterffy István

Világháló
2024.január 19., péntek 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa