„Klubrádió
Világháló

The beast, Aurus és egyéb luxusverdák Amerikától Észak-Koreáig

24/11/2023 13:59

| Szerző: Klubrádió

A Világháló lyukain ezen a héten politikai vezetők meseautói akadtak fenn, na meg a történelem talán legnagyobb autólopási ügye.

2023. november 24. Világháló (2023. november 24., péntek 15:30)
26:07
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Külpolitikai magazinunk november 24-i adásában luxusverdákkal foglalkoztunk: személyre szabottakkal és lopottakkal is.

Egy hete San Fransiscóban tárgyalt Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök. Közös bennük a szolgálati autójuk iránti rajongásuk.

Milyen hatással volt a Kennedy-gyilkosság az autóválasztásokra? Az amerikai elnöki limuzinok történetéről Kárpáti János mesélt.

Mivel járt Mao elnök? A kínai "vörös zászló" autó fejlődésének útjába Benda László avatott be.

Mi a helyzet Ororországban? Lenin egy ideig Rolls-Royce-szal járt, de aztán fontos lett a Szovjetunió technológiai fejlettségének bizonyítása. Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője mondta el, milyen autókkal jártak a vezetők és mivel száguldozik ma Putyin.

Furcsa autócsodákban gyönyörködhet, aki eljut az észak-koreai Phenjanba. Saját meseautógyártásról a diktatúrában nem is álmodnak, de akkor hogyan jutnak hozzá a luxusjárgányokhoz? A Kim Ir Szen-rezsim talán a valaha volt legnagyobb autólopást hajtotta végre – Benda László mondta el a történetet.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: az Aurus Senat, Putyin szolgálati autója / Wikipédia 

Világháló
2023. november 24. péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Bodnár Barna
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa