„Támogassa
Világháló

Hányattatott sorsú műkincsek, rablók és pandúrok

3/11/2023 12:40

| Szerző: Klubrádió

Minden napra egy-egy műkincs-botrány? Az e heti Világhálóban értékes műtárgyakról, azok elrablóiról, az azok után nyomozókról és a Pablo Escobar halála után felhúzott múzeum történetéről volt szó.

2023. november 03. Világháló (2023. november 03., péntek 15:30)
25:16
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Műkincsek, azok elrablói és az azok után nyomozók akadtak fenn a november 3-i Világháló lyukain.

Minden napra egy-egy műkincs-botrány? Rédei Judit műtárgyszakértő és szakíró arról mesélt, hogy az Arab tavasz alatt múzeumokat fosztogattak – innen indultak el a világ minden tája felé értékes műtárgyak, amelyek között volt ami a New York-i Metropolitanben kötött ki.

Az évszázad német műkincsrablásához nem volt szükség a kalandfilmek ismert fondorlatos trükkökre és szuperkütyükre. Két fiatalember 2019-ben egyszerűen bemászott a drezdai kastélymúzeum ablakán és egy baltával betörte a tárlók üvegeit – hogy mit vittek magukkal azt kollégánk, Nemes Gábor, korábbi németországi tudósító mondta el.

Egy holland műkincsnyomozó állítólag focimeccset nézett otthon, amikor bekopogtatott egy férfi néhány értékes képpel – Rédei Judit avatott be a részletekbe.

Pablo Escobar, a hírhedt kolumbiai drogbáró halála után a kartell második embere múzeumot szentelt neki, hogy ebben mit nézhettek meg az oda zarándokló látogatók és mi lett a sorsa arról kollégánk, Kárpáti János számolt be. 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2023. november 3. péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Bodnár Barna
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa