„Támogassa
Világháló

Tudja melyik államot hívják a "becsületes emberek országának"? És azt, hogy mi lehet India új neve?

15/09/2023 11:48

| Szerző: Klubrádió

Azt megszoktuk, hogy a szobrok, utcák és terek neve megváltozhat, de bizony időnként városok is országok is lecserélik jól bevált megnevezésüket. A Világhálóban három kontinensen kalandoztunk a földrajzinév-változások között.

2023. szeptember 15. Világháló (2023. szeptember 15., péntek 15:30)
23:48
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Minek nevezzelek? – ez lehetett volna a Világháló szeptember 15-i adásának mottója. Megszokhattuk, hogy az utcák, terek, szobrok neve változik, attól függően, hogy épp mire szeretnénk emlékezni és mire nem, esetleg mire kényszerítenek a körülmények. Ennél nagyobb léptékben is előfordulnak ugyanakkor változások. Az adásban három kontinensen kalandozva vettünk sorra olyan országokat, területeket amelyek nevet változtattak. 

A világ mára legnépesebb társadalmában egyre inkább forrnak az indulatok, Indiában ugyanis a hindu nacionalista kormány megváltoztatná az ország nevét – Benda László műsorvezető mondta el a részleteket.

A Szovjetunió felbomlása jókora átnevezési hullámot hozott magával – Hardy Mihály próbált eligazítani a földrajzi név kavalkádban.

Macedónia (korábbi betűnevén FYROM) 2019-ben nem teljesen önként változtatta meg a nevét – hogy miért volt erre szükség, arról Németh András, a HVG Kelet-Európa-szakértője mesélt.

Afrikában pedig a gyarmati sorsból való felszabadulás hozta el a névváltoztatás-dömpinget – Kárpáti János, külpolitikai újságíró kollégánk vetette össze gyerekkori emlékeivel az egyes országok mai neveit.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Indiai kormányzati épület Új Delhiben, forrás: Flickr

Világháló
2023.09.15., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna