„Támogassa
Világháló

Putyinnal táncoló ex-külügyminiszter és az amerikai haditengerészet első női vezetője

18/08/2023 13:03

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

A Világháló augusztus 18-i adásában Lisa Franchettiről, az amerikai haditengerészet admirálisáról és az Oroszországban nyaraló Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszterről hallhattak. Szó volt még az Oppenheimer-film kapcsán az atomtudóst körülvevő nőkről és az észak-koreai hadsereg katonanőiről is.

2023. augusztus 18. Világháló (2023. augusztus 18., péntek 15:30)
24:01
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Augusztus 18-i külpolitikai magazinunkban elsősorban hölgyekről volt szó.

Karin Kneissl, volt osztrák külügyminiszter asszony, aki jelenleg egy manapság szokatlannak mondható helyen, Oroszországban nyaral... és akinek esküvőjére még Vlagyimir Putyin is ellátogatott, sőt, táncolt is az ifjú feleséggel. György Gábor próbálta megfejteni, mi állhat a furcsa barátság hátterében.

Korábbi adásunkban beszéltünk a jelenleg moziban vetített Barbie filmről, a mostaniban pedig a "rivális" produkcióról, vagyis annak főhőséről, Robert J. Oppenheimerről, az atombomba atyjáról. Joggal kérdezhetnék, hogy jön a hölgyek közé egy férfi, de nyugalom, Csákvári Géza, a Népszava filmkritikusa kitért az atomtudós számos nőügyére is.

Ezután maradtunk Amerikánál: bár régen balszerencsének számított, ha nő lép a hajók fedélzetére, azóta nagyot fordult a világ, az Egyesült Államok haditengerészetét jelenleg ugyanis egy hölgy vezeti. Hardy Mihály mesélt Lisa Franchetti admirálisról.

 
Lisa Franchetti 2018-ban a Balti-tengeren. 
 
Forrás: Picryl
 

Végül a főúr, Benda László kalauzolta Önöket a világ túlsó végére, a Koreai-félsziget északi felére, ahol a nők egyenjogúsága leginkább a katonai szolgálatban nyilvánul meg, ugyanis a helyi hadseregben férfiaknak és nőknek is kötelező szolgálni. Igaz, utóbbiaknak kevesebb évet kell eltölteni a "harci" feladatok végrehajtásával, mint férfi bajtársaiknak.

 
Észak-koreai katonanők, 2013-ban egy katonai felvonuláson
 
Forrás: Wikimédia

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején lévő lejátszóra kattintva.

Világháló
2023.08.18., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna