„Klubrádió
Esti gyors

"Prigozsin halálával nem tűnnek el a viharfelhők Putyin körül"

24/08/2023 21:26

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Míg a Wagner-vezér Prigozsint tisztelték a seregben, sőt lázadása napján a lakosságból is több százan örömmel fogadták, addig az orosz védelmi miniszter és a vezérkari főnök is rendkívül népszerűtlen, így most tovább romolhat a harci kedv. Az ukránok a nemzeti ünnepre időzített krími akciója főleg szimbolikus jelentőségű, de azért figyelmeztetés Moszkvának, hogy képesek ilyen műveletre. Az Esti gyorsban Káncz Csaba külpolitikai elemzővel és Tálas Péterrel, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatójával beszélgettünk. 

2023. augusztus 24. Esti gyors / részlet, Káncz Csaba (23.08.24.)
08:15
00:00

Természetes, hogy beindultak az összeesküvés-elméletek és találgatások a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin és a zsoldoscsoportot megalapító volt hírszerző-alezredes Dmitrij Utkin halála kapcsán, hiszen ez két Oroszország hőse címmel kitüntetett magasrangú tiszt nyílt színi kivégzése volt – mondta Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai elemzője az Esti gyorsban.

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán Moszkától északra lezuhant az a magánrepülőgép, amin az éppen két hónappal ezelőtt egy napra fellázadó Prigozsin, valamint Utkin és további 8 személy tartózkodott. Mindannyian életüket vesztették. Miközben még nem tudni, pontosabban ki lőtte le a gépet, Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki Prigozsin és a többi áldozat családjának.

A két, korábban egyértelműen az orosz rezsimhez tartozó tiszt, Prigozsin és Utkin kivégzése inkább mutatja Putyin gyengeségét, mint erejét – mondta Káncz, aki szerint ettől még nem vonulnak el a viharfelhők az elnök körül, az ügy nincs lezárva. "Az egész orosz elit tudja, hogy súlyos stratégiai hiba volt bevonulni Ukrajnába" – véli Káncz. Ráadásul Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök is rendkívül népszerűtlen, miközben Prigozsint nemcsak a Wagner-csoporton belül tisztelték, a hadseregben is felnéztek az eredményeire, sőt Moszkva elleni lázadása napján a lakosságból is több százan örömmel köszöntötték – hívta fel a figyelmet az elemző, aki szerint a fejlemények tovább ronthatják a harci kedvet. Emellett azt sem lehet még látni, mi lesz a korábbi Wagneresekkel – belépnek-e egy-egy cég zsoldosai közé, a hadseregbe vagy esetleg Oroszországon belül hajtanak végre merényleteket.

A győzelem napja Oroszországban
 
A győzelem napja Oroszországban,
Moszkva, 2022. május 9.
 
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 

Nem lesz azonnali következménye a harctéri eseményekre a két Wagner-vezető halálának – mondta Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója a műsorban. Egyrészt a Wagner zsoldosait korábban kivonták a frontról, így – még ha biztosan lesznek is olyanok akik beállnak az orosz hadseregbe – ez nem egyik pillanatról a másikra jelenti a megjelenésüket a harctéren. Ráadásul fel is hígult a zsoldossereg, miután börtönökből toborozva duzzasztották 40-50 ezer fősre, az orosz hadsereget az tudná megerősíteni, ha azok közül igazolnának át nagyobb számban, akik jól képzettek – magyarázta Tálas, hozzátéve, hogy az oroszok most elsősorban védekeznek Ukrajnában, ami könnyebb feladat, mint a támadás, ezért sem várhatunk nagyobb fordulatot.

2023. augusztus 24. Esti gyors - részlet 2023.08.24. Tálas Péter
07:46
00:00

Az ukránok csütörtöki krími akciójának Tálas szerint főleg szimbolikus – ukrán belpolitikai – jelentősége van. Augusztus 24-e az ukrán függetlenség napja, a néhány tucat embert igénylő különleges művelet pedig jól kommunikálható a médiában. Ugyanakkor figyelmeztetésnek és félelemkeltésnek is alkalmas az akció – jobban oda kell figyelnie a területre az oroszoknak – mondta Tálas.

A déli fronton lassan haladó ellentámadás Tálas szerint továbbra is felderítő szakaszban van, egyelőre csak a haderő csekély része vesz részt az akciókban, próbálják felmérni, hogy hol mennyire képzett és milyen felszereltsége van az ellenfélnek, keresik a gyenge pontot, ahol később majd áttörhetnek.

A teljes beszélgetéseket a cikkben elhelyezett lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. augusztus 24., csütörtök
Interjú Káncz Csabával, 18:14
Interjú Tálas Péterrel, 18:22
Műsorvezető: Hardy Mihály