„Támogassa
A lényeg

Lezuhant egy gép, amelynek utasai közt lehetett Prigozsin

23/08/2023 19:15

| Szerző: Klubrádió

Lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó magángép. Senki nem élte túl a balesetet, az utaslistán pedig szerepel Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér neve is.

Hét utas, valamint a a három fős személyzet vesztette életét, amikor egy magángép lezuhant Moszkvától északra. A TASZSZ jelentése szerint az utaslistán szerepelt Jevgenyij Prigozsin neve is. Az értesüléseket mások mellett a BBC és a Sky News is lehozta.

A repülőgép a Moszkvától 60 mérföldre északra fekvő tveri területen, Kuzsenkino közelében zuhant le – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Kszenyija Szobcsak újságíró és híresség Telegram-csatornája az elsők között számolt be arról, hogy a repülőgép a Wagner-csoport alapítójáé volt.

A Baza nevű Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az előzetes információk szerint a lezuhant gép Embraer Legacy típusú volt. A Wagner-csoporthoz kötődő Grey Zone csatorna szerint pedig a gépet az orosz légvédelmi erők lőtték le. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket az értesüléseket hivatalos források nem erősítették meg.

A 62 éves Prigozsin a 2014-ben általa alapított zsoldoscsoporttal, a Wagnerrel vett részt az oroszok ukrajnai háborújában, ám június végére elmérgesedett viszonya az orosz hadvezetéssel, és puccsot kísérelt meg. Katonáival Moszkva felé indult, ám végül leállította akcióját.

(forrás: meduza.io, hvg.hu)