„Támogassa
Reggeli gyors

Orbán és Erdogan egyetértett abban, hogy Oroszország nem veszítheti el ezt a háborút!

24/08/2023 09:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miközben Novák Katalin Ukrajnában arról beszélt, hogy bízik az igazságos és hosszantartó béke kivívásában, az indiai Times Now News – forrás megjelölés nélkül – állítja, hogy Erdogan török elnök Budapesten járva teljesen egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy Oroszország nem veszítheti el ezt a háborút.

2023. augusztus 24. Reggeli gyors - részlet 23.08.24. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:24
00:00

Novák Katalin ukrajnai vizitjéről számos – alapvetően ukrajnai – médiatermék számol be, kifejezetten pozitív véleményt tükrözve. Elsősorban az az üzenet ment át, hogy Magyarország elkötelezett a béke iránt, és továbbra is biztosítja a továbbra is az eddig nyújtott segítséget. A Kijevben rendezett  harmadik nemzetközi Krími Platform csúcstalálkozóján Novák Katalin személyes hangot ütött meg amikor így fogalmazott: mint a hadsereg főparancsnoka megérti, min megy most keresztül Ukrajna, s ahogy a Krímmel kezdődött a háború, úgy nem kizárt, hogy a Krím visszakerülésével zárul. Szó szerint is idézi az Ukrinfo Novák Katalint: „Elnök úr, csak azt tudom kívánni, hogy legyen vége a vérontásnak és a harcnak, hogy szomszédságunkban ismét béke legyen. Nem számít, mennyi időbe telik, míg újra béke lesz, Magyarország továbbra is felajánlja humanitárius és az oktatás területén nyújtandó segítségét, és továbbra is tartjuk magunkat az összes nemzetközi kötelezettségünkhöz. Budapest minden, a békét megcélzó kezdeményezést támogatni fog.” Hozzátette, hogy a küldetésének része lesz az is, hogy mindezt elmondja Rómában a pápának is. Sőt még az Ukrinfo szerint elhangzott az is, hogy bízik az igazságos és hosszantartó béke kivívásában.

Zelenszkij elnök ez alkalomból fogadta is magyar kollégáját hivatalában, a tárgyalásokról egypár részletet idézett fel az ukrán elnök a maga Telegram oldalán. Először is megköszönte, hogy elfogadta a meghívást Novák Katalin, s azért pedig külön köszönetet mondott, hogy Ukrajna területi integritását és szuverenitását is támogatja. Merthogy ez nagyon fontos a számunkra, írta posztjában az ukrán elnök, amiről szinte azonnal hírt adott az angol nyelvű Független Kijev portál. Szóba kerültek a tárgyalás során a bilaterális kapcsolatok is, de annak részletezésébe nem ment bele. Megvitatták a határmenti együttműködés és kárpátaljai közös kezdeményezések lehetőségeit, ahol előző nap a magyar államfő különféle közösségeket keresett fel. A cikk külön kitér arra, amit Novák a Krími Platformon mondott – miszerint Ukrajna területi integritása és szuverenitása Magyarország számára is megkérdőjelezhetetlen –, s ami ugyebár furcsán hangzik a magyar kormánynak a Kijevhez és a Nyugathoz fűződő viszonyát ismerve, mivel Orbán Viktor nyilatkozatai rendre orosz barátságát igazolják, hiszen olyan mondatok hagyták el a száját, mint hogy Ukrajna pénzügyi viszonylatban nem létező ország, nem is tekinthető szuverénnek, miután minden tekintetben a nemzetközi támogatásoktól függ. Nyugati szövetségesi pozíciójával visszaélve a magyar kormányfő minden adandó alkalommal akadályozta az Ukrajna számára nyújtandó támogatásokat. A konfliktus forrása a lap szerint a kárpátaljai kisebbségi helyzet megítélése, azonban az ukránok visszautasítják ezt a feltételezést, mert nem egyszer bebizonyították, hogy a helyi vezetéstől a magyar kisebbségek minden támogatást megkapnak. a legutóbbi botrány is azért robbant ki, mert 11 magyar származású ukrán foglyot fogadott be Oroszországtól a magyar kormány, anélkül, hogy a folyamatba bevonta volna az ukránokat. végül megemlíti a cikk azt is, hogy a körülbelül 150 ezer kárpátaljai magyarból legalább 400-an katonai szolgálatot teljesítenek.

Orbán és Erdogan egyetértett abban, hogy Oroszország nem veszítheti el ezt a háborút!

India egyik angol nyelvű tv-s hírcsatornája, a Times Now News – forrás megjelölés nélkül – állítja, hogy Erdogan török elnök Budapesten járva teljesen egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy Oroszország nem veszítheti el ezt a háborút. Mindkettejük szerint a béke érdekében az orosz követeléseket tekintetbe kell venni. Abban is közös nevezőre jutottak, hogy a Nyugat a szankciókkal messze nem érte el kitűzött célját. ami szerfölött kínos az Egyesült Államok számára, különösen annak ismeretében, hogy Ukrajna ellentámadása nem a tervezett forgatókönyv szerint alakul – véli a Times Now News.

Magyarországnak indokolnia kell, miért engedett szabadon emberkereskedőket

Két hónapja van még Magyarországnak arra, hogy magyarázatot adjon Brüsszelnek, miért eresztett szélnek 1400 emberkereskedelemmel foglalkozó bűnözőt a magyar börtönökből – írja az AFP francia hírügynökség. A magyar kormány természetesen a börtönök túlcsúfoltságára hivatkozott, illetve arra, hogy sokba kerül ellátsuk a magyar adófizetőknek. Az EU szerint Orbán kormánya elmulasztotta átadni az érintett országoknak ezeket a illegális kereskedőket. Brüsszel eljárást indított ez ügyben ismét a magyar kormányt bírálva.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.08.24., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit