„Klubrádió
A lényeg

Prigozsin az orosz védelmi minisztérium ellen fordult, Putyin hazaárulásról beszél

24/06/2023 16:42

| Szerző: Klubrádió

Gyakorlatilag hadat üzent a védelmi minisztériumnak Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére, Vlagyimir Putyin elnök rendkívüli beszédet tartott, amelyben kijelentette: fegyveres felkelés történt, ami hazaárulással egyenértékű. A wagneresek a hírek szerint átvették az ellenőrzést Rosztovban és Voronyezsben is. A Moszkva felé tartó Wagner-konvojra orosz helikopterek nyitottak tüzet.

  • Szombat reggel rendkívüli televíziós beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután a Jevgenyij Prigozsin hadúr által vezetett Wagner-csoport fegyveresei előbb elfoglalták Rosztov-na-Donu városát, majd Voronyezs fontos katonai létesítményeit is.
  • Az orosz elnök azzal kezdte, hogy fegyveres felkelés történt, ami hazaárulással egyenértékű: szerinte egyesek személyes érdekei vezettek ahhoz, hogy elárulják a hazájukat, és a célt, amiért a hadsereg harcol. De minden érintett meg lesz büntetve, kiadta az ehhez szükséges parancsokat a hadseregnek.
  • Készen áll a halálra (az orosz hadvezetés elleni) akciójában a Wagner-csoport mind a 25 ezer zsoldosa – közölte Jevgenyij Prigozsin. A zsoldosvezér szerint Putyin súlyosan téved, amikor hazaárulással vádolja őket.
  • A nap folyamán haladt tovább a Wagner-konvoj, elérték a lipecki régiót. Közben Moszkvában igyekeznek készülni az esetleges érkezésükre, középületeket ürítettek ki és munkaszüneti napot rendeltek el.
  • Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt állítja, megegyezett Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy leállítják a Wagner műveleteit, nem rendeznek vérfürdőt orosz földön.
  • A brit védelmi minisztérium szerint Prigozsin lázadása "az utóbbi idők legjelentősebb kihívását jelenti az orosz állam számára". Rosztov jelentős katonai központ 100 kilométerre az ukrán határtól. Prigozsin azt állítja, a Wagner ellenőrzése alatt tartja a katonai telephelyeket, de ennek nem lesz hatása Oroszország háborús erőfeszítéseire.
  • Reagált az oroszországi eseményekre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, szerinte ami történik, az Oroszország nyilvánvaló gyengeségét mutatja. Úgy fogalmazott: aki "a gonosz útját választja, elpusztítja önmagát.
  • Nyugati vezetők egyelőre szűkszavúan nyilatkoznak az eseményekről, a NATO szóvívője szerint "szorosan követik" a fejleményeket.
  • A Klubrádióban rendkívüli híradások lesznek a témában mások mellett Hardy Mihállyal és Dési Jánossal.

„Neonácik és gazdáik ellen küzd Oroszország” – ismételte meg a korábbi narratívát Putyin, majd úgy folytatta: „rendkívüli harcot folytatnak”, amelynek nehéz pillanatában egyesek „személyes ambíciókért árulták el saját hazájukat, népüket”.

Prigozsin nevét nem mondta ki, viszont magát az általa létrehozott Wagner magánhadsereget (CSVK Wagnera) nagyra értékelte, mondván a fegyveres erők, és a magánhadsereg önkéntesei is „vállt vállnak vetve harcoltak”, igyekezett a zsoldosokat a maga oldalára állítani.

Az orosz elnök közölte azt is, hogy terrorellenes szabályokat vezettek be Moszkvában, a főváros körüli megyében és számos más régióban, és hangsúlyozta, azokat, akik meg akarják osztani az orosz társadalmat, meg fogják büntetni. Mindent meg fog tenni, hogy megvédje az országot, tette hozzá.

Nem tagadta, hogy Rosztovban a rend helyreállítása akadozik, mert az Ukrajnával szomszédos városban „korlátozzák polgári és katonai működés” az országot anarchiába taszító erők. Az 1917-es eseményekkel állította párhuzamba azt, ami történik, de nem konkretizálta, hogy a februári polgári vagy az októberi bolsevik forradalmat érti-e ezalatt.

Prigozsin reagálásában azt is mondta, hogy szerinte "az elnök (Putyin) súlyosan tévedett az anyaország elárulását illetően". Hazafiak vagyunk, harcoltunk és harcolunk most is. És senki – sem az elnök, sem az FSZB, sem más követelésére – nem ismerjük el, hogy bűnösök lennénk. Ugyanis nem akarjuk, hogy az országunk továbbra is korrupcióban, hazugságokban és a bürokrácia fogságában éljen tovább – tette hozzá. Szombat délelőtt a zsoldosvezér azt mondta egy telegramos hangüzenetben, hogy "mind készen állunk a halálra. Mind a 25 ezren, és aztán még 25 ezren". Hozzátette, hogy "az orosz emberekért" léptek akcióba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott: aki "a gonosz útját választja, elpusztítja önmagát", és "Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált". Szerinte "Oroszország a propagandát használta, hogy elfedje gyengeségét és a kormányzat ostobaságát. És most már akkora a káosz, hogy semmilyen hazugság nem rejtheti el. Mindennek az oka pedig egyetlen ember".

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy felszállt Moszkvából Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik különgépe, amely Szentpétervár felé tart. A legfrissebb hírek szerint azonban az elnöki flottához tartó egyik gép szállt fel Moszkvából, amely valóban Szentpétervár felé tart, de nem Putyin különgépe. Közben a Kreml szóvivője cáfolta, hogy Putyin elhagyta volna Oroszországot, sőt a kormányfő is helyén van.

Este fél 8 körül jöttek hírek arról, hogy Prigozsin elfogadta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök javaslatát a Wagner orosz területen mozgásának leállításáról és a feszültség enyhítését célzó további lépésekről. Ezt a Rosszija 24 állami csatorna közölte, Lukasenko sajtószolgálatát idézve.

Eközben Moszkvában

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy az orosz fővárosban terrorellenes intézkedéseket hoztak, a többi között további ellenőrzéseket az utakon, hogy megerősítsék a biztonságot. Meg nem erősített felvételeken katonai járműveket lehetett látni az utcákon. A hatóságok azt is közölték, hogy a Moszkvába déli irányból vezető M4-es autópályát a voronyezsi régió határán egy katonai konvoj mozgása miatt lezárták a forgalom elől.

Barikádokat, védvonalakat és ellenőrzőpontokat állítottak fel az orosz reguláris erők, illetve gárdisták Moszkva körül – derül ki a közösségi médiába feltöltött felvételekből. A moszkvai vezetés civil hatósági járműveket felhasználva barikádokat kezdett el felállítani a városba vezető utak körül. A város peremvidékére a hatóságok földkupacokat szállítottak, hogy a Moszkvát védő reguláris erők védvonalakat tudjanak kialakítani. Még nem világos, hogy az intézkedések mennyire lesznek hatékonyak.

Voronyezs, Lipeck és Tula után már a Moszkva melletti Tverben és a kalinyingrádi orosz exklávéban is kihirdették, hogy nem tartják meg a hétévégére tervezett nyilvános rendezvényeket. A Wagner-csoport útjába eső következő, lipicki régióban arra kérték a lakosokat, maradjanak otthon. Délután a régió kormányzója is megerősítette, hogy a wagneresek elérték a területeket.

Múzeumokat és bevásárlóközpontokat evakuáltak Moszkvában, a Kreml közelében, közben az orosz főváros polgármestere úgy fogalmazott: "a helyzet nehéz", és bejelentette, hétfőn munkaszüneti nap lesz.

A Wagner-csoport érkezésének hírére megélénkült az orosz fővárosból induló repülőgépekre szóló jegyek iránti kereslet is. A Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen járatokra már nem kaphatók jegyek.

Rosztov jelentősége

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési frissítésében azt írta, hogy a Rosztovban lévő katonai parancsnokság "irányítja Oroszország katonai műveleteit Ukrajnában", és hogy Prigozsin lázadása "az utóbbi idők legjelentősebb kihívását jelenti az orosz állam számára". A tájékoztató szerint az orosz erők egy része "valószínűleg passzív maradt, és engedett a Wagnernek". Prigozsin állítja, a rosztovi katonai telephelyeket is uralják, de műveletének nem lesz kihatása a háborús erőfeszítésekre.

Kadirov Putyin mellett

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóháza (az Állami Duma) elnöke nyilatkozatot adott ki a Wagner-csoport fegyveres felkeléséről a Telegram csatornáján. Azt írta, "Oroszország történelme világossá teszi: a külső fenyegetések és kihívások a múltban csak egyesítették társadalmunkat. Együtt minden nehézséget le tudunk győzni. Országunk problémái és bánatai mindig is az árulásból, a belső megosztottságból és az elitek árulásából eredtek." Ők viszont továbbra is támogatják "a hatalom konszolidációját" és Putyin elnököt, mint a legfőbb főparancsnokot. Ramzan Kadirov csecsen hadúr is közölte, harcosai készek, hogy segítsék leverni a Wagner-vezér Prigozsin indította felkelést, és kemény eszközökkel is fellépnek, ha erre szükség lesz.

Vlagyimir Putyin telefonon beszélt fehéroroszországi szövetségesével, Alekszandr Lukasenko elnökkel. Ez volt az orosz elnök első nemzetközi kommunikációja a Wagner-csoport lázadásának kezdete óta. Lukasenko maradt Putyin legközelebbi szövetségese, aki megengedte az orosz csapatoknak, hogy belorusz területeket használjanak az ukrajnai offenzíva indítóállomásaként. A Kreml később közölte, Putyin beszélt a kazah és az üzbég elnökkel is a kialakult helyzetről.

A NATO szorosan követi az eseményeket

Nyugati vezetők egyelőre szűkszavúan nyilatkoznak az eseményekről, a NATO szóvívője szerint "szorosan követik" a fejleményeket. Az EU-ban Josep Borell külügyi és biztonságpolitikai főképviselője koordinál, a Külügyek Tanácsa hétfőn ülésezik. Georgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Putyinra.

Prigozsin szerint bombázták őket

Prigozsin, a Wagner vezetője korábban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg légicsapást mért a Wagner bázisára, és sok embert megöltek, de ezt egyelőre semmilyen független forrás nem erősítette meg. Utalt arra is, hogy 25 ezres csapatával Moszkvába tart a védelmi minisztérium ellen, és "bárkit elpusztítanak", aki az útjukba állna. Reggelre megjelentek a fotók arról, hogy a Rosztov városát a Wagner harcosai ellenőrzik, sőt, délelőtt a Reuters orosz hírszerzési források alapján arról írt, hogy a Wagner a Rosztovtól északra, Moszkva felé vezető úton fekvő Voronyezs összes katonai létesítménye fölött is átvette az uralmat.

Lettország lezárta Oroszországgal közös határszakaszát

"A jelenlegi esményekre tekintettel" jelentette be a határlezárást lett külügyminiszter. A BBC megjegyezte, hogy az észt határon is fokozták a biztonsági intézkedéseket.

(via 444.hu, telex.hu, hvg.hu) Címlapi fotó: Medusa