„Támogassa
A lényeg

Tovább halad északra, Moszkva felé a felkelő Wagner-csoport konvoja

24/06/2023 16:04

| Szerző: Klubrádió

A lipecki régió kormányzója, Igor Artamonov megerősítette, hogy a Wagner-csoport "felszerelést" szállít a régióban. Lipeck városa Voronyezstől északra van, ott a hírek szerint elfoglalták a katonai létesítményeket.

Ez már kevesebb mint 400 kilométerre van Moszkvától, az orosz fővárostól. Egyébként egy közösségi médiában megjelent videó (amelyet a BBC hitelesített) is azt mutatja, hogy fegyveres járművek haladnak keresztül a lipecki régión.

Artamonov szintén a közösségi médiában azt írta: "a bűnüldöző szervek és hatóságok (...) minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a lakosság biztonságát". A helyzetet irányításuk alatt tartják, tette hozzá.

A kormányzó emlékeztette a lakosokat arra is, hogy "erősen ajánlott" nem elhagyni az otthonukat és "kerülni az utazás minden formáját".

Gyakorlatilag hadat üzent a védelmi minisztériumnak Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére. Vlagyimir Putyin elnök délelőtt rendkívüli beszédet tartott, amelyben kijelentette: fegyveres felkelés történt, ami hazaárulással egyenértékű.

(via BBC, kiemelt kép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij)