„Támogassa
A lényeg

Rosztov az orosz erők jelentős katonai központja, de Prigozsin állítja, műveletének nem lesz kihatása a háborús erőfeszítésekre

24/06/2023 11:52

| Szerző: Klubrádió

A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport szombatra virradólag elfoglalta Rosztov-na-Donu városát Oroszországban és gyakorlatilag hadat üzent a védelmi minisztérumnak. A délelőtti eseményekről itt írtunk részletesebben. 

Ami azonban a város elfoglalásánál is lényegesebb, a zsoldoscsoport vezetője azt állította, hogy harcosai ellenőrzésük alatt tartják a város katonai telephelyeit – írja a Guardian, hozzátéve, hogy ezt egyelőre független források nem erősítették meg. Ami bizonyos, hogy a dél-oroszországi város helyzete bizonytalan - és hogy a Moszkva számára stratégiailag fontos régióban kialakult helyzetnek messzemenő következményei lehetnek az ukrajnai háborúra nézve.

Ugyanakkor a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési frissítésében azt írta, hogy a Rosztovban lévő katonai parancsnokság "irányítja Oroszország katonai műveleteit Ukrajnában", és hogy Prigozsin lázadása "az utóbbi idők legjelentősebb kihívását jelenti az orosz állam számára". A tájékoztató szerint az orosz erők egy része "valószínűleg passzív maradt, és engedett a Wagnernek."

Rosztov-na-Donu Dél-Oroszország legnagyobb városa és a Kelet-Ukrajnával határos rosztovi terület fővárosa, mindössze 100 kilométerre van az ukrán határtól. Rosztov ad otthont az orosz déli katonai körzet parancsnokságának, amelynek 58. egyesített fegyveres hadserege harcol Kijev dél-ukrajnai ellentámadása ellen, illetve az egész Ukrajnában részt vevő orosz közös haderőcsoport parancsnoki központja - írja a Guardian az Institute for the Study of War (ISW) nonprofit kutatóközpontra hiatkozva. 

Miközben Prigozsin azt állítja, ellenőrzése alatt tartja ezeket a katonai telephelyeket, úgy nyilatkozott, művelete nem fogja akadályozni Oroszország háborús erőfeszítéseit. Szombati nyilatkozatában a zsoldosezér azt mondta, hogy harcosai ellenőrzésük alatt tartanak egy repülőteret, de az ukrajnai offenzívában részt vevő repülőgépek "a szokásos módon" indulnak majd.

Címlapi kép: Rosztov, a háború kitörése előtti napon, 2022. február 23-án.