„Támogassa
A lényeg

Középületeket ürítenek ki Moszkvában

24/06/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

Múzeumokat és bevásárlóközpontokat evakuáltak Moszkvában, a Kreml közelében, közben az orosz főváros polgármestere úgy fogalmazott: "a helyzet nehéz", és bejelentette, hétfőn munkaszüneti nap lesz.

A BBC Russia videóján látszik, ahogy múzeumokat és bevásárlóközpontokat evakuálnak a Kreml közelében Moszkvában. A Tretyakov képtár, a Puskin Múzeum és a Mega Belaya Dacha bevásárlóközpont látogatóit arra szólították fel, hogy hagyják el az épületeket.

Az orosz fővárosban a Moszkva folyón felfüggesztették a víziforgalmat. Tambov városában és a főváros környékén, az orosz oktatásügyi minisztérium július elsejéig lemondta az iskolai rendezvényeket és ballagásokat. Ezen intézkedések részei a "terrorelhárításnak" – írja a The Guardian.

Hétfő, június 26. munkaszüneti nap lesz Moszkvában – jelentette be Szergej Szobjanyin polgármester a Telegram-csatornáján. "A kockázatok minimalizálása érdekében úgy döntöttem, hogy a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánítom – írta a polgármester, hozzátéve, hogy a különböző hatóságok és hivatalok, valamint a katonai-ipari komplexumok dolgozóira ez nem vonatkozik.

Szobjanyin arra is kérte a moszkvaiakat, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a városban való utazástól. “Kérjük, tartózkodjon a városon belüli autózástól, amennyire csak lehetséges. Bizonyos városrészekben és bizonyos utakon forgalomkorlátozásokra lehet számítani." "A helyzet nehéz" – fogalmazott a moszkvai polgármester.

Közben a BBC beszámolója szerint az is kiderült, hogy július 1-ig, jövő szombatig minden tömegrendezvényt felfüggesztettek a városban.

Az előzmény: gyakorlatilag hadat üzent a védelmi minisztériumnak, az orosz hadvezetésnek Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére. Vlagyimir Putyin elnök délelőtt rendkívüli beszédet tartott, amelyben kijelentette: fegyveres felkelés történt, ami hazaárulással egyenértékű. A wagneresek közben haladnak Moszkva felé, legutoljára a lipecki régióban jártak.