„Támogassa
A lényeg

Prigozsin: Mind a 25 ezren készek vagyunk meghalni

24/06/2023 11:56

| Szerző: Klubrádió

Készen áll a halálra (az orosz védelmi minisztérium elleni) akciójában a Wagner-csoport mind a 25 ezer zsoldosa – közölte Jevgenyij Prigozsin, a katonai szervezet vezetője szombat délelőtt a Telegramon.

"Mind készen állunk a halálra. Mind a 25 ezren, és aztán még 25 ezren" – fogalmazott hangüzenetében, hozzátéve, hogy "az orosz emberekért" léptek akcióba.

Prigozsin azt is mondta, hogy szerinte "az elnök (Putyin) súlyosan tévedett az anyaország elárulását illetően". Hazafiak vagyunk, harcoltunk és harcolunk most is. És senki – sem az elnök, sem az FSZB, sem más követelésére – nem ismerjük el, hogy bűnösök lennénk. Ugyanis nem akarjuk, hogy az országunk továbbra is korrupcióban, hazugságokban és a bürokrácia fogságában éljen tovább – tette hozzá. 

A Wagner-zsoldossereg vezetője korábban azt mondta, az orosz hadsereg légicsapást mért a bázisukra, és sok embert megöltek, de ezt egyelőre nem erősítették meg független források. Mindazonáltal a wagneresek elindultak Moszkva felé, Rosztov városát elfoglalták, majd Voronyezst is elérték. Vlagyimir Putyin elnök kijelentette: fegyveres felkelés történt, ami hazaárulással egyenértékű.

Az orosz helyzetről rendkívüli híradásokban számolunk be.

(via BBC, kiemelt kép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)