„Támogassa
A lényeg

Szűkszavúan nyilatkoznak a nyugati vezetők az oroszországi eseményekről, az EU-ban Josep Borrell koordinál

24/06/2023 15:14

| Szerző: Klubrádió

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Oroszországban zajló fegyveres felkelésre reagálva Twitteren közölte, hogy a Külügyek Tanácsának hétfői üléséig ő koordinál az EU-n belül és aktiválta a válságkezelő központot. Továbbá részt vett egy híváson a G7 országok külügyminisztereivel, ahol megvitatták a helyzetet, konkrétumokat azonban nem közölt. Üzenete végén hangsúlyozta, az Ukrajnának nyújtott támogatás töretlen.

Georgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Putyinra.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba. 

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet" – számolt be a Reuters és az MTI alapján a 444.hu.

Az amerikai kormány is követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről. A CNN arról ír, hogy amerikai tisztviselők már január óta figyelik a belső hatalmi harcot a Wagner és az orosz kormány között és folyamatosan gyűjtötték az adatokat a változékony dinamikáról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délelőtt úgy nyilatkozott: aki "a gonosz útját választja, elpusztítja önmagát", és "Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált".

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Zelenszkijhez hasonlóan Oroszország gyengeségéről írt Twitter-üzenetében:

"Azok, akik azt mondták, hogy Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen, nézzék meg most. Ideje feladni a hamis semlegességet és az eszkalációtól való félelmet; odaadni Ukrajnának minden szükséges fegyvert; és elfelejteni az Oroszországgal fenntartott barátságot vagy az üzletet. Ideje véget vetni a gonosznak, amelyet mindenki megvetett, de túlságosan félt lerombolni."