„Támogassa
Reggeli gyors

"Méterről méterre halad előre az ukrán ellentámadás"

23/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon fontos Bendarzsevszkij Anton szerint, hogy áttörjék az ukránok az orosz védvonalat, mert különben elakad az ellentámadás. Az oroszok azonban aknamezőt telepítettek, ami az orosz légierő támogatásával lassítja az előrenyomulást.

2023. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet 23.08.23. Bendarzsevszkij Anton
06:29
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, miközben kritikus szakaszába ért az ukrán ellentámadás, Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnába utazott, ahol a hírek szerint szerdán részt vesz a Krími Platformon.

"Különösen nehéz dolguk van az ukrán erőknek, amikor megpróbáltak átjutni az oroszok által telepített akadályokon, aknamezőkön" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Bendarzsevszkij Anton. A posztszovjet térség szakértője szerint az orosz légierő és tüzérség eleinte lényegében megakasztotta az előrenyomulást. Ezért az utóbbi pár hónapban az ukránok is saját tüzérségüket vetették be az ellenséges tüzérséggel szemben.

 
Orosz aknamező Ukrajnában
Fotó: Youtube
 

Így méterről méterre haladtak előre az orosz védelmi vonalak felé. Nagyon fontos a szakértő szerint, hogy áttörjék az ukránok ezt a vonalat, mert különben elakad az ellentámadás.  Az oroszok azonban aknamezőt telepítettek maguk mögött. Ezzel és az orosz légierő jelenlétével különösen óvatosnak kell lenniük az ukránoknak.

A szakértő elmondta, hogy a sűrűn a föld felszíne alatt közvetlenül telepített eszközök többsége nappal átmelegszik, és éjjel hőt ad le, amely nyomokat így könnyebb kiszűrni. Hangsúlyozta, a feladat ettől függetlenül nehéz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2023.08.23., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre