„Klubrádió
Világháló

Kik azok a kalikandzaroszok?

22/12/2023 13:25

| Szerző: Klubrádió

Milyen lesz a karácsony ott, ahol kevés ok van az ünneplésre? Hogyan szerveződnek Németországban a kisközösségek vásárai? És mit lehet tudni a görögöket az ünnepi időszakban zaklató manókról? Ezekről hallhattak a Világhálóban ezen a héten.

2023. december 22. Világháló (2023. december 22., péntek 15:30)
25:15
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
A Világháló december 22-i adásában mi más lehetett volna a téma, mint az, hogyan készülnek a karácsonyra más országokban.

Így ajánlotta az adást a Főúr, Benda László:

A betlehemi keresztény közösség bejelentette, idén elmaradnak a hivatalos ünnepségek. Jórészt palesztinokról van szó, akik a Gázai övezetben élőkkel vállalnak szolidaritást. Úgy érzik nem alkalmas az időpont az ünneplésre, hiszen a legártatlanabbak is két tűz közé szorultak – erről Borgula András beszélt, aki évekig élt Izraelben.

Ukrajnában a háború kitörése óta felerősödött a vágy, hogy Európához közeledjenek – ennek egyik leágazása érinti a karácsonyt: az ukrán ortodox egyház az idén beleegyezett, hogy az állandó dátumú ünnepeket a Gergely-naptár szerint tartják, vagyis most velünk egyszerre ünnepelnek. Németh András, a HVG Kelet-Európa-szakértője számolt be arról, hogyan indult el a váltás folyamata a polgári világból.

 
Karácsonyi vásár Heidelbergben, 2015-ben.
 
Forrás: Wikipédia 
 

Berlinben már októberben és más német városokban is novemberben megnyitottak a karácsonyi vásárok. Az ezeket meglátogató közönség előszeretettel hallgat élő zenét miközben kortyolgatja a puncsot. Csakhogy az idén megváltoztak az adózási szabályok és megdrágult a mulatság – Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója mondta el miért és mesélt arról is, hogyan szerveznek a kisközösségek jótékony célú vásárokat, amelyek már-már inkább baráti eseményeknek tűnnek.

Görögországban van egy nagyon furcsa társaság, 18 gonosz manó – többes számban, kallikantzari-ként hivatkoznak rájuk. A manók évközben a földet tartó fa elfűrészelésével vannak elfoglalva, karácsony és vízkereszt között viszont az embereket bosszantják – Fokasz Nikosz, görög-magyar szociológus, egyetemi tanár magyarázta el az ünnepi történetet.

 
Kalikandzarosz
 
Forrás: Wikipédia
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2023. december 22. péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Bodnár Barna
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa