„Klubrádió
Világháló

Miért kell magyarázkodnia Greta Thunbergnek?

15/12/2023 13:55

| Szerző: Klubrádió

Női vezetőké volt a főszerep az e heti Világhálóban: szó volt az amerikai haditengerészetet irányító Lisa Franchettiről, Eva Kailiről, az Európai Parlament korrupciós botrányba belebukó volt alelnökéről, a gyermekházasság elleni küzdelemről és arról is, mit csinál manapság Greta Thunberg?

2023. december 15. Világháló (2023. december 15., péntek 15:30)
26:00
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
A december 15-i Világhálóban női vezetőkről volt szó, így ajánlotta az adást a műsorvezető, Benda László.

Az Egyesült Államokban nemrég Lisa Franchettit nevezték ki a haditengerészet élére. Ő az első nő aki ezt a pozíciót tölti be, sőt ő az első, aki – emiatt – tagja lett az egyesített vezérkarnak is – Nagy Gábor, a HVG volt amerikai tudósítója mesélte el, milyen út vezetett idáig.

Michelle Obama, Amal Clooney és Melinda French Gates – Bill Gates volt neje – tavaly bejelentették, hogy alapítványaik együttműködnek a gyermekházasságok elleni küzdelemben. A kezdeményezést R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója mutatta be.

Strasbourgban az egész évet végigkísérte az Eva Kaili, görög európai parlamenti képviselő, korábbi EP-alelnök nevével fémjelzett korrupciós botrány, aminek a másik oldalán ott van Katar. A tavalyi ott rendezett foci vébé kapcsán sokat lehetett hallani arról, mennyire rosszul bánnak a vendégmunkásokkal a gazdag, arab-félszigeti országban. Egyes számítások szerint a vébé építési munkálatai során 6000-en vesztették életüket. Így aztán Katar hajlamos jelentős pénzeket költeni az országimázs javítására, aminek egy része Kailinél landolt – a részleteket kollégánk, Kárpáti János mondta el.

Falfestmény Kaliforniában
 
 Andres Iglesias argentin művész Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistát ábrázoló falfestménye San Franicscóban 2019. november 12-én.
 
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
 
 

Nemrég még egy svéd tinitől volt hangos a világsajtó, Greta Thunberg klímaaktivistát korábban voltak, akik a Nobel-díjasok közé várták, az utóbbi időben azonban hasadások vannak a személyével összefonódott Fridays for Future szervezetben. Greta Thunberg ugyanis a palesztinkérdésben is egyre gyakrabban megnyilatkozik, sokan pedig nem értik, miért kéne hozzákapcsolni a megosztó ügyet a környezetvédelemhez – György Gábor, Svédországban élő tudósítót kérdeztük.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2023. december 15. péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Bodnár Barna
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa