„Klubrádió
Világháló

Pisztollyal buliba érkező olasz képviselő, drogbandák és egy unatkozó tömeggyilkos

19/01/2024 12:43

| Szerző: Klubrádió

A Világhálóban ezen a héten is bűn és bűnhődés eseteit vizsgáltuk, szétnéztünk Lengyelországban, Olaszországban, Norvégiában és Ecuadorban. 

2024. január 19. Világháló (2024. január 19., péntek 15:30)
25:41
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
A múlt heti sort folytatva, január 19-én is bűnök és jogi esetek körül forgott a Világháló.

Benda László így ajánlotta az adást. 

A Donald Tusk vezette kormány beiktatása óta áll a bál Lengyelországban. Például mert a még 2015-ben hatalmi visszaélés miatt börtönbüntetésre ítélt, majd Andrzej Duda államfőtől kegyyelmet kapott volt belügyminisztert, Mariusz Kaminskit és helyettesét Maciej Wasikot újra letartóztatták, méghozzá az elnöki palotában – aztán a továbbra is hivatalban lévő Duda újra közbenjárt – a részleteket Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője mondta el.

Stukkerral buliba? Egy olasz képviselő indult el pisztolyával együtt szilveszter éjszaka egy partiba, ami aztán elsült, egyelőre nem tudni kinek a kezében – Stefano Bottoni, a firenzei egyetem docense mesélte el, mit lehet eddig tudni a bűnügyről.

A bűn és bűnhődés különös esete Anders Behring Breiviké, a neonáci nézeteket valló tömeggyilkos 77 embert ölt meg. A Norvágiában maximális 21 évre ítélték, amiből jócskán lehúzott már és többször keltett már felháborodást az, a tette súlyához képest milyen jó körülményeket biztosítanak neki. Most épp azért perli az államot, mert unatkozik a magánzárkájában – a Skandináviában élő György Gábor azt mondta, szerinte bármi jó alkalom Breivik számára, hogy a nyilvánosság előtt szerepelhessen.

Ecuadorban elég komoly küzdelem zajlik a kormányzati körök és a drogbandák között. Az ország új elnöke, Daniel Noboa nemrég 60 napos szükségállapotot hirdetett és deklarálta, hogy az országban "belső fegyveres konfliktus" áll fenn, terrorista csoportnak minősítve a drogbandákat. A válság kiindulópontja, hogy Adolfo Macias, alvilági nevén Fito másodszor is megszökött a börtönből – a Klubrádió főszerkesztőjét, Hardy Mihályt kérdeztük.  

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2024.január 19., péntek 15:30
Műsorvezető: Benda László
Szerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa