„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Tollas kalap, kampókéz – Kalózok a filmvásznon

6/06/2021 09:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Jack Sparrow, Sandokan, Sir Francis Drake. A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a mozivásznon megjelenő valós és fiktív kalóz figurákról volt szó.

2021. június 05. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. június 05., szombat 13:30)
27:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politológussal megbeszéltük, hogy a kalózkapitány vajon csak férfi lehet-e, és hogy minden esetben gonosz szereplő-e. Az interjú apropója egy évforduló volt. 110 éve, 1911. április 25-én hunyt el Emilio Salgari olasz író, akinek többek között Sandokan figuráját köszönhetjük, valamint A fekete kalóz című regény is az ő nevéhez kötődik. Nem mellesleg pedig mindkét történet filmváltozatának címszerepét Kabir Bedi formálta meg. Pontosabban ő is, de a magyar nézők számára a vele készült változatok váltak a legismertebbekké.

Fotó: Pixabay
 

Paár Ádám elmondta, hogy fontos különbséget tenni a kalóz és a pirát szavak jelentése között, mivel valójában helytelenül szerepel a köznyelvben. Általában a pirátot, vagyis azt a hajóst nevezzük kalóznak, aki nem törődve a felségjelzésekkel és a következményekkel, bármilyen hajót kifoszt. Pedig a kalóz nem feltétlenül egy tolvaj. Illetve nézőpont kérdése, tette hozzá. A történész kiemelte Sir Francis Drake példáját, aki I. Erzsébet tudtával és jóváhagyásával fosztogatta az ellenséges országok hajóit, így Angliában nemzeti hősnek számított. Drake alakját is több regény, illetve mozifilm őrzi, amelyekre szintén kitértünk a beszélgetésben.

Az interjúban tisztáztuk, hogy víz nem is mindig szükséges egy kalóz történethez, hiszen elég a Star Wars-ra gondolni, vagy más hasonló űrben is játszódó történetre, ahol jelentős szerepet kap a kalóz tevékenység.

Paár Ádám beszélt napjaink legismertebb és legsikeresebb kalóz filmsorozatáról is, A Karib-tenger kalózai című moziról, amelynek sikerét elsősorban abban látja, hogy miközben fordulatos és cselekményben gazdag, mint egy akciófilm, visszacsempészi a régi kalandfilmek romantikáját a klasszikus időpont és helyszínválasztással, valamint a jellegzetes kalóz kiegészítőkkel.

Az interjúban elhangzott filmcímek:

Sandokan (sorozat)
A fekete kalóz
Silver kalandjai (sorozat)
Csillagpor
A kincses bolygó
Star Wars
A Karib-tenger kalózai
Kalózok (Roman Polanski)

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021.06.05., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Tímár Ágnes