„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Új magyar filmre várva – interjú Molnár Leventével

23/05/2021 09:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A szombati Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban a Hasadék című új filmről mesélt a főszereplő, Molnár Levente színművész. A film hazai bemutatóját még várjuk, díjat azonban már hozott az alkotóknak.

2021. május 22. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. május 22., szombat 13:30)
25:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az interjúból kiderült, a Hasadék cselekményének kiindulási pontja, hogy az erdélyi származású magyar orvos az édesapja temetésére visszatér Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét éve nem látott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.

Hogy itthon mikor kerül mozikba a Hasadék című alkotás, még kérdéses, de a világ számos pontján már bemutatták a közönségnek. Világpremierje az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon volt, márciusban pedig beválogatták a 25 éves jubileumi Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál versenyébe.

A filmmel kapcsolatos legutóbbi örömhír, hogy Molnár Levente kapta a Sao Paulói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színész díját a filmben nyújtott alakításáért. A színművész elmondta, hogy egy ilyen elismerés nem csak a díjazottnak szól, hanem az egész csapatnak. Ráadásul esetükben egy igazán jó csapat verődött össze. A rendezővel Krasznahorkai Balázzsal még a Saul fia forgatásán ismerkedtek meg. Azt pedig, hogy együtt dolgozhatott Kovács Lajossal, igazi áldás volt a számára. Nem kevésbé tartotta fontosnak, hogy a forgatás, szülőhelyéhez ilyen közel zajlott. Molnár Levente hozzátette, valószínűleg máshol is készülhetett volna a film, de az egy másik film lett volna, Krasznahorkai Balázs ugyanis kifejezetten erre a különleges helyszíne álmodta meg a történetet.

Hasadék
 
Hasadék
 

A színművész nem csak a Hasadék című filmről mesélt, de aktuális szakmai terveiről, valamint azokról az úgynevezett „puszi-projektekről” is, amelyekre a lelkének van szüksége, és amelyeket minden évben be is iktat a munkái közé.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. május 22. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes